Spis treści
Przepyszny, aromatyczny, mokry w środku i co najważniejsze banalnie prosty do przyrządzenia. Właśnie taki jest piernik o nazwie „Raz-Dwa”. Idealny na święta, ale i bez specjalnych okazji. Po prostu doskonały. Spróbuj i przekonaj się sama.
Pieczenie ciast wydaje nam się żmudnym i długotrwałym procesem. Faktycznie wiele ciast, które wymaga np. upieczenia biszkopta, czy stworzenia skomplikowanych mas i dekoracji to kilka godzin spędzonych w kuchni. Ale nie zawsze tak musi być. Dziś przychodzimy do was z przepisem na pyszny piernik, który zrobicie w 5 minut. Niemożliwe? Sprawdźcie sami! Do wykonania piernika „Raz- Dwa” potrzebujesz keksówki o wymiarach 30×12 cm. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Zaczynamy.
Piernik „Raz-Dwa”. Przepis
Składniki na piernik „Raz-Dwa”:
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 3/4 szklanki mleka
- szklanka cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżkę przyprawy korzennej do piernika
- 1 łyżeczkę sody oczysczonej
Do wykonania polewy potrzebujesz:
- 50 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej o wysokiej zawartości kakao
- 4 łyżki mleka
- 1,5 łyżki miękkiego masła
- perełek, gwiazdek do dekoracji
Przygotowanie:
- W dwóch osobnych miskach wymieszaj wszystkie składniki mokre i wszystkie składniki suche.
- Składniki mokre zmiksuj na jednolitą masę.
- Do składników mokrych powoli dosypuj składniki suche, cały czas mieszając, aby nie zrobiły się grudki.
- Następnie ciasto przelej do formy i piec przez ok. 45 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka.
- Kiedy ciasto wystygnie zrób polewę rozpuszczając wszystkie składniki w kąpieli wodnej.
- Roztopioną polewą polej ciasto i udekoruj według własnych preferencji.
- Ciasto w 5 minut gotowe.