w , ,

Przepis na piernik świąteczny: „Raz-Dwa” Zrobisz go w 5 minut

Źródło: czarny_bez, Getty Images

Przepyszny, aromatyczny, mokry w środku i co najważniejsze banalnie prosty do przyrządzenia. Właśnie taki jest piernik o nazwie „Raz-Dwa”. Idealny na święta, ale i bez specjalnych okazji. Po prostu doskonały. Spróbuj i przekonaj się sama.

Pieczenie ciast wydaje nam się żmudnym i długotrwałym procesem. Faktycznie wiele ciast, które wymaga np. upieczenia biszkopta, czy stworzenia skomplikowanych mas i dekoracji to kilka godzin spędzonych w kuchni. Ale nie zawsze tak musi być. Dziś przychodzimy do was z przepisem na pyszny piernik, który zrobicie w 5 minut. Niemożliwe? Sprawdźcie sami! Do wykonania piernika „Raz- Dwa” potrzebujesz keksówki o wymiarach 30×12 cm. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Zaczynamy.

Piernik „Raz-Dwa”. Przepis

Składniki na piernik „Raz-Dwa”:

  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 3/4 szklanki mleka
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżkę przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczkę sody oczysczonej

Do wykonania polewy potrzebujesz:

  • 50 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej o wysokiej zawartości kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 1,5 łyżki miękkiego masła
  • perełek, gwiazdek do dekoracji

Przygotowanie:

  1. W dwóch osobnych miskach wymieszaj wszystkie składniki mokre i wszystkie składniki suche.
  2. Składniki mokre zmiksuj na jednolitą masę.
  3. Do składników mokrych powoli dosypuj składniki suche, cały czas mieszając, aby nie zrobiły się grudki.
  4. Następnie ciasto przelej do formy i piec przez ok. 45 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka.
  5. Kiedy ciasto wystygnie zrób polewę rozpuszczając wszystkie składniki w kąpieli wodnej.
  6. Roztopioną polewą polej ciasto i udekoruj według własnych preferencji.
  7. Ciasto w 5 minut gotowe.
  • Miniatura:
  • Źródło: czarny_bez, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.