w , ,

Sałatka z botwinką do grilla. Pyszna i łatwa w wykonaniu

Sałatka z botwinką
Mizina, Getty Images

Sałatka z botwinką to pomysł na wiosenną przekąskę w sam raz do mięsa z rusztu. Z racji tego, że sezon na młode liście jest bardzo krótki, trzeba się spieszyć z przygotowaniem sałatki z dodatkiem botwinki. Poniżej podrzucamy naszą przepis.

Sałatka do grilla powinna być pełna warzyw, bez ciężkiego sosu i mięsa. Taka przekąska to sposób na przemycenie cennych witamin, których brakuje w mięsie. Całe przygotowanie zajmie Ci 10 minut, a jedyna trudność to pokrojenie składników.

Najlepiej przygotować ją na świeżo zaraz przed podaniem, wtedy soki nie zdążą się zebrać na dnie miski, a wszystkie składniki będą chrupiące. Jako sosu do sałatki użyj oliwy i odrobiny soku z cytryny, składniki nie będą suche, a smaki idealnie się połączą.

Sałatka z botwinką

Soczysta i chrupiąca sałatka o lekko kwaskowatym smaku podbije serca twoich gości na majówkę!
Czas całkowity 10 min.
Czas przygotowywania 10 min.

Składniki

na 2 porcje

Sposób przygotowania

  • Botwinkę dobrze myjemy. Liście szatkujemy, a korzenie kroimy w kostkę.
  • Jabłko, cebulę obieramy z łupki i kroimy w kostkę. Groszek odsączamy z zalewy i płuczemy pod bieżącą wodą. Ogórki kroimy w kostkę i wrzucamy do miski.
  • Dorzuć kiełki i zamieszaj składniki. Polej warzywa oliwą zmieszaną z sokiem z cytryny. Na koniec dosypujemy sól i pieprz do smaku.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Sałatka z botwinką będzie idealna jako przekąska na majówkowe grilowanie w gronie przyjaciół. Ma bardzo orzeźwiający smak, a świeże warzywa przyjemnie chrupią w zębach.

  • Miniatura:
  • Mizina, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli