Spis treści
Kojarzysz mleczny deser belriso, który można znaleźć w marketowych lodówkach? Jest to nic innego jak ryż na mleku z dodatkiem sosu, najczęściej owocowego. Choć smaczne, nie jest to zbyt zdrowa opcja, ze względu na olbrzymie ilości cukru w małym kubeczku. Zrobienie czegoś podobnego w domu to bułka z masłem i gigantyczna oszczędność!
Domowe belriso to pożywna i smaczna przekąska, która zaspokoi mały głód, który dotyka nas między posiłkami. Kupienie jej to pikuś, ale przy częstym spożywaniu takiego produktu możemy się liczyć z nadwyżką kalorii w diecie i pustym portfelem pod koniec miesiąca. Jeden mały kubeczek to ok. 3-4 złote, podczas gdy kilogram ryżu wypada w bardzo podobnej cenie. Z kilograma ryżu jesteś w stanie przygotować kilkadziesiąt porcji przysmaku. Do tego jakiś pyszny sos owocowy i gotowe.
Belriso — komu powinniśmy je serwować
Taki deser serwuje się głównie dzieciom, które uwielbiają słodki smak, ale nie oznacza to, że nie nadaje się dla dorosłych — sama pochłaniam go tonami! Domowa wersja jest pozbawiona ogromnej ilości cukru, nie tak jak w przypadku tej ze sklepu.
Domowe Belriso
Składniki
na 5 porcji
- 1 torebka ryż (ugotowany)
- 500 ml mleko
- 2 łyżka budyń waniliowy (najlepiej bez cukru)
- 2 łyżeczka cukier
- 1 łyżeczka masła
- 2 żółtka
- Sos owocowy
- 500 g truskawki
- 2 łyżka cukier
- 1/2 łyżeczka mąka ziemniaczana
- 3 łyżka woda
Sposób przygotowania
- Truskawki miażdżymy na mus, wrzucamy do garnka i dosypujemy cukier. Skrobie mieszamy z odrobiną wody i dolewamy do truskawek gdy te zaczynają wrzeć. Mieszamy, aż całość lekko zgęstnieje. Konsystencja ma przypominać żel, nie może być ani za rzadka, ani za płynna. Odstawiamy garnek na bok do przestudzenia, uprzednio nakrywając go talerzem.
- Do miseczki wlewamy 250 ml mleka, dodajemy żółtka i budyń. Mieszamy na jednolitą zawiesinę.
- Reszta mleka ląduje w garnku z cukrem i masłem. Kiedy zaczyna się gotować, dodajemy wcześniej przygotowany budyń i mieszamy energicznie, by nie powstały grudki.
- Do ciepłego budyniu dodajemy ryż i mieszamy całość. Nakładamy masę ryżową do miseczek i dodajemy odrobinę sosu truskawkowego.
Taki deser można przygotować jako przekąskę na wynos do pracy i szkoły. Mleczną masę można przelewać do słoików, a następnie umieścić w śniadaniówce. Nic się nie rozleje, a ty będziesz mieć pyszny deser.