w

Lubisz belriso? Co powiesz na domową wersję deserku

estefaniavicezo, Getty Images

Kojarzysz mleczny deser belriso, który można znaleźć w marketowych lodówkach? Jest to nic innego jak ryż na mleku z dodatkiem sosu, najczęściej owocowego. Choć smaczne, nie jest to zbyt zdrowa opcja, ze względu na olbrzymie ilości cukru w małym kubeczku. Zrobienie czegoś podobnego w domu to bułka z masłem i gigantyczna oszczędność!

Domowe belriso to pożywna i smaczna przekąska, która zaspokoi mały głód, który dotyka nas między posiłkami. Kupienie jej to pikuś, ale przy częstym spożywaniu takiego produktu możemy się liczyć z nadwyżką kalorii w diecie i pustym portfelem pod koniec miesiąca. Jeden mały kubeczek to ok. 3-4 złote, podczas gdy kilogram ryżu wypada w bardzo podobnej cenie. Z kilograma ryżu jesteś w stanie przygotować kilkadziesiąt porcji przysmaku. Do tego jakiś pyszny sos owocowy i gotowe.

Belriso — komu powinniśmy je serwować

belriso
goramnx, pixabay

Taki deser serwuje się głównie dzieciom, które uwielbiają słodki smak, ale nie oznacza to, że nie nadaje się dla dorosłych — sama pochłaniam go tonami! Domowa wersja jest pozbawiona ogromnej ilości cukru, nie tak jak w przypadku tej ze sklepu.

Domowe Belriso

Belriso to domowy deserek na bazie ryżu i budyniu. Chętnie kupujemy go w sklepie, ale czy ktoś z nas pomyślał, by zrobić go samemu w domu? Jeśli nie to już wiesz, jak to zrobić.
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.

Składniki

na 5 porcji

Sposób przygotowania

  • Truskawki miażdżymy na mus, wrzucamy do garnka i dosypujemy cukier. Skrobie mieszamy z odrobiną wody i dolewamy do truskawek gdy te zaczynają wrzeć. Mieszamy, aż całość lekko zgęstnieje. Konsystencja ma przypominać żel, nie może być ani za rzadka, ani za płynna. Odstawiamy garnek na bok do przestudzenia, uprzednio nakrywając go talerzem.
  • Do miseczki wlewamy 250 ml mleka, dodajemy żółtka i budyń. Mieszamy na jednolitą zawiesinę.
  • Reszta mleka ląduje w garnku z cukrem i masłem. Kiedy zaczyna się gotować, dodajemy wcześniej przygotowany budyń i mieszamy energicznie, by nie powstały grudki.
  • Do ciepłego budyniu dodajemy ryż i mieszamy całość. Nakładamy masę ryżową do miseczek i dodajemy odrobinę sosu truskawkowego.
Zobacz
deser ryżowy ryż na słodko
Ocena:
(1 głos)

Taki deser można przygotować jako przekąskę na wynos do pracy i szkoły. Mleczną masę można przelewać do słoików, a następnie umieścić w śniadaniówce. Nic się nie rozleje, a ty będziesz mieć pyszny deser.

  • Miniatura:
  • estefaniavicezo, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli