Spis treści
Dziś podpowiemy, jak zrobić masło czosnkowe. Taki dodatek musi znaleźć się na każdym grillu. Dlaczego? Już za moment wszystko stanie się jasne!
Dopiero co była majówka, a przed nami kolejny weekend. Jeśli planujesz w tym czasie kolejnego grilla, koniecznie musisz przygotować pewien dodatek. Jest on mega uniwersalny – pasuje praktycznie do wszystkiego. Co więcej, podkręca smak każdej potrawy na 1000%. A jego przygotowanie zajmie Ci dosłownie 5 minut. Lista składników też jest bardzo krótka. Wszystkie potrzebne produkty na pewno masz pod ręką. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić genialny dodatek jeszcze dziś.
O jakim dodatku w ogóle mowa? Oczywiście chodzi o fenomenalne masło czosnkowe. Jak je zrobić i z czym łączyć? Tego wszystkiego dowiesz się już za moment!
Jak zrobić masło czosnkowe?
Jak już wcześniej wspomniałam, tak naprawdę potrzebujesz dosłownie kilku produktów, które są łatwo dostępne. Istnieje bardzo duża szansa, że masz je w swojej kuchni już teraz. Dlatego też dodatkowe zakupy Ci nie grożą.
Do przygotowania domowego masła z dodatkiem czosnku będziemy potrzebować: masła, czosnku, soli oraz pietruszki lub zamiennie koperku. Zanim jednak przejdziemy do szczegółowego przepisu, chciałabym podkreślić jeszcze jedną rzecz. Taki dodatek będzie świetnie komponował się zarówno z grillowaną kiełbaską, karkówką, pieczoną rybą, czy drobiowymi szaszłykami. Możesz również serwować go bezpośrednio z chrupiącą bagietką, a nawet upiec razem z dużymi pieczarkami na grilla. Możliwości jest naprawdę wiele.
Dodatkowo warto wspomnieć, że masło czosnkowe możesz wykorzystać również poza sezonem grillowym. W kuchni na co dzień również świetnie się sprawdzi.
Domowe masło czosnkowe
Składniki
na 1 porcja
- 200 g masło
- 5 ząbków czosnek
- 1 pęczek pietruszka (zamiennie koperek)
- 1 łyżeczka sól
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od wyjęcia wcześniej masła z lodówki. Musi mieć ono miękką formę.
- Następnie siekamy drobno pietruszkę lub koperek.
- Na koniec obieramy ząbki czosnku i dokładnie je rozgniatamy.
- Teraz zostało nam tylko połączyć wszystkie składniki.
- I to wszystko. Masło czosnkowe jest już gotowe!
Jak sama widzisz, przygotowanie masła czosnkowego to nic trudnego. Uwiniesz się z nim w mig. A efekt końcowy na pewno będzie powalający. Twoi goście będą zajadać się nim ze smakiem!
Jeden komentarz