Spis treści
Nie wiesz, jak przygotować skrzydełka z grilla, aby zachwycały smakiem? Przychodzimy z pomocą! Z naszym przepisem zrobisz prawdziwą furorę.
Majówka trwa w najlepsze, a wraz z nią spędzamy sporo czasu na świeżym powietrzu. Oprócz zwiedzania różnych zakątków naszego kraju, licznych spacerów, czy wspinaczek, trzeba się jeszcze posilić. A, że pogoda dopisuje, to wielu z nas stawia na grilla.
I nie ma w tym nic dziwnego, biorąc pod uwagę, że można przygotować na nim wiele pysznych dań i przekąsek. Oczywiście na naszej stronie znajdziesz całą masę ciekawych inspiracji zarówno na mięsne kęski, słodkie desery, jak i sprawdzone marynaty oraz sałatki.
Dziś do tej bogatej bazy chcielibyśmy dodać coś jeszcze. Przepyszne skrzydełka, która znikają z talerzy w mgnieniu oka. Jak je przygotować? I jak długo piec? Tego wszystkiego dowiesz się, już za moment!
Niezawodny patent na skrzydełka z grilla
Na początek chciałabym coś dodać. Otóż na grillach, które ja organizuje, nigdy nie może być kulinarnej nudy. Chodzi mi o to, że za każdym razem staram się tak przygotować menu, aby było bogate, treściwe i różnorodne. W końcu grill to nie tylko kiełbasa i karkówka. Na grillu możesz przygotować również przepyszne skrzydełka. Co więcej, wszyscy za nimi przepadają, dlatego masz pewność, że na pewno staną się hitem podczas wspólnego biesiadowania.
Jak przygotować skrzydełka z grilla?
Zacznijmy od tego, że zakupione mięso należy przemyć i osuszyć. Kluczem do sukcesu w przygotowaniu idealnych skrzydełek z grilla jest oczywiście sprawdzona marynata. A, żeby mogła zadziałać w odpowiedni sposób, polecam przygotować ją wcześniej, najlepiej wieczór przed planowanym grillem. Dzięki temu, wyraziste przyprawy i dodatki będą mieć wystarczająco czasu, aby stworzyć z mięsem niezapomnianą kombinację smakową.
Co zaś tyczy się samej marynaty. Możesz wykorzystać przeróżne kombinacje. Ja jednak wychodzę z założenia, że prostota najlepiej się sprawdza. Dlatego też zazwyczaj przygotowuje skrzydełka w marynacie na bazie ketchupu, musztardy oraz miodu. Oczywiście możesz postawić też na bardziej wyraziste smaki i przygotować marynatę w pikantnym wydaniu z dodatkiem chilli. Świetnie sprawdzi się tu również kombinacja ulubionych ziół. Jak sama więc widzisz, możliwości jest cała masa.
Skrzydełka po zamarynowaniu, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki. I to wszystko! Resztę pracy wykonana za nas grill.
Jak długo grillować skrzydełka?
Na koniec kluczowa sprawa. Jak długo piec skrzydełka na grillu? Wszystko tak naprawdę zależy od ich rozmiarów. Standardowo jednak można przyjąć, że powinniśmy piec je na każdej stronie przez 10 minut. Oczywiście dobrze mieć je pod stałą kontrolą i od czasu do czasu sprawdzić ich stan.
Koniecznie daj mi znać, czy masz już za sobą pierwszego majówkowego grilla. Jeśli tak, to czy na ruszcie znalazły się również skrzydełka?