w , ,

Pomysł na faszerowane ziemniaki z grilla. Genialna przekąska za niewielkie pieniądze

pixelshot

Faszerowane ziemniaki z grilla to genialna przekąska między mięsnymi kąskami, które będziemy zajadać już w ten weekend. Najlepiej zrobić je z ulubionymi dodatkami, bo nieważne co do nich dodasz i tak wyjdą przepyszne.

Ziemniaki na powyższą przekąskę powinny być spore i świeże. Najlepiej kupić wczesne kartofle w sklepie, niż używać tych rozmiękłych po zimie. Poza dodatkami równie istotne są przyprawy i zioła, z jakimi je podajesz. Poza tym, że przekąska jest smaczna to stosunkowo tania, więc zaoszczędzone pieniądze możesz przeznaczyć na lepszej jakości mięso.

Faszerowane ziemniaki

Pyszne ziemniaki z dodatkiem farszu, które zasmakują nawet największemu mięsożercy.
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.

Składniki

na 6 sztuk

Sposób przygotowania

  • Ziemniaki wrzucamy do zlewu i dobrze szorujemy, tak by pozbyć się ziemi i piasku. Umyte warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy woda, dodajemy sól i gotujemy do miękkości.
  • Gotowe ziemniaki lekko studzimy i przekrawamy wzdłuż, tak by jedna część była większe. Z większej wydrążamy trochę miąższu, zostawiając ok. 1 cm marginesu od skórki.
  • Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle, dodajemy pokrojony boczek i pieczarki, podsmażamy, aż całość zmięknie. Na sam koniec smażenia wyciskamy czosnek i mieszamy z zawartością patelni.
  • Zawartość patelni zrzucamy do miski, dodajemy posiekaną natkę pietruszkę, sól, pieprz oraz starty ser.
  • Ziemniaki smarujemy od wewnątrz oliwą i dodajemy po łyżce farszu, a górę nakrywamy odkrojoną częścią ziemniaka. Wszystko zawijamy w folię aluminiową i układamy na grillu na 15-20 minut.
Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )

Faszerowane ziemniaki z grilla możesz przygotować nie tylko w czasie gdy palisz grill czy ognisko — piekarnik również da radę. W powyższej recepturze wykorzystaliśmy posiekany boczek, ale można go zastąpić rozdrobnioną kiełbasą czy szynką.

faszerowane ziemniaki z grilla
handmadepictures, Getty Images

Jeśli natomiast chcesz wykonać wersję bez mięsa, pomiń je lub zamień na tofu, lub wegański odpowiednik szynki.

  • Miniatura:
  • pixelshot

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli