Spis treści
Faszerowane ziemniaki z grilla to genialna przekąska między mięsnymi kąskami, które będziemy zajadać już w ten weekend. Najlepiej zrobić je z ulubionymi dodatkami, bo nieważne co do nich dodasz i tak wyjdą przepyszne.
Ziemniaki na powyższą przekąskę powinny być spore i świeże. Najlepiej kupić wczesne kartofle w sklepie, niż używać tych rozmiękłych po zimie. Poza dodatkami równie istotne są przyprawy i zioła, z jakimi je podajesz. Poza tym, że przekąska jest smaczna to stosunkowo tania, więc zaoszczędzone pieniądze możesz przeznaczyć na lepszej jakości mięso.
Faszerowane ziemniaki
Składniki
na 6 sztuk
- 6 ziemniaki (średnie lub duże)
- 2 ząbki czosnek
- 1 łyżka masło
- 1 cebula
- 1 szklanka ser żółty
- 4 plaster boczek
- 1 szklanka pieczarki (drobno posiekane)
- 1 łyżka oliwa z oliwek
- pieprz
- sól
- 1 natka pietruszki
- 1 łyżeczka zioła prowansalskie
Sposób przygotowania
- Ziemniaki wrzucamy do zlewu i dobrze szorujemy, tak by pozbyć się ziemi i piasku. Umyte warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy woda, dodajemy sól i gotujemy do miękkości.
- Gotowe ziemniaki lekko studzimy i przekrawamy wzdłuż, tak by jedna część była większe. Z większej wydrążamy trochę miąższu, zostawiając ok. 1 cm marginesu od skórki.
- Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle, dodajemy pokrojony boczek i pieczarki, podsmażamy, aż całość zmięknie. Na sam koniec smażenia wyciskamy czosnek i mieszamy z zawartością patelni.
- Zawartość patelni zrzucamy do miski, dodajemy posiekaną natkę pietruszkę, sól, pieprz oraz starty ser.
- Ziemniaki smarujemy od wewnątrz oliwą i dodajemy po łyżce farszu, a górę nakrywamy odkrojoną częścią ziemniaka. Wszystko zawijamy w folię aluminiową i układamy na grillu na 15-20 minut.
Faszerowane ziemniaki z grilla możesz przygotować nie tylko w czasie gdy palisz grill czy ognisko — piekarnik również da radę. W powyższej recepturze wykorzystaliśmy posiekany boczek, ale można go zastąpić rozdrobnioną kiełbasą czy szynką.
Jeśli natomiast chcesz wykonać wersję bez mięsa, pomiń je lub zamień na tofu, lub wegański odpowiednik szynki.