Spis treści
Faszerowane ziemniaki z grilla to genialna przekąska między mięsnymi kąskami, które będziemy zajadać już w ten weekend. Najlepiej zrobić je z ulubionymi dodatkami, bo nieważne co do nich dodasz i tak wyjdą przepyszne.
Ziemniaki na powyższą przekąskę powinny być spore i świeże. Najlepiej kupić wczesne kartofle w sklepie, niż używać tych rozmiękłych po zimie. Poza dodatkami równie istotne są przyprawy i zioła, z jakimi je podajesz. Poza tym, że przekąska jest smaczna to stosunkowo tania, więc zaoszczędzone pieniądze możesz przeznaczyć na lepszej jakości mięso.
Faszerowane ziemniaki
Składniki
na sztuk
- 6 ziemniaki (średnie lub duże)
- 2 ząbki czosnek
- 1 łyżka masło
- 1 cebula
- 1 szklanka ser żółty
- 4 plaster boczek
- 1 szklanka pieczarki (drobno posiekane)
- 1 łyżka oliwa z oliwek
- pieprz
- sól
- 1 natka pietruszki
- 1 łyżeczka zioła prowansalskie
Sposób przygotowania
- Ziemniaki wrzucamy do zlewu i dobrze szorujemy, tak by pozbyć się ziemi i piasku. Umyte warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy woda, dodajemy sól i gotujemy do miękkości.
- Gotowe ziemniaki lekko studzimy i przekrawamy wzdłuż, tak by jedna część była większe. Z większej wydrążamy trochę miąższu, zostawiając ok. 1 cm marginesu od skórki.
- Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle, dodajemy pokrojony boczek i pieczarki, podsmażamy, aż całość zmięknie. Na sam koniec smażenia wyciskamy czosnek i mieszamy z zawartością patelni.
- Zawartość patelni zrzucamy do miski, dodajemy posiekaną natkę pietruszkę, sól, pieprz oraz starty ser.
- Ziemniaki smarujemy od wewnątrz oliwą i dodajemy po łyżce farszu, a górę nakrywamy odkrojoną częścią ziemniaka. Wszystko zawijamy w folię aluminiową i układamy na grillu na 15-20 minut.
Wartości odżywcze
Faszerowane ziemniaki z grilla możesz przygotować nie tylko w czasie gdy palisz grill czy ognisko — piekarnik również da radę. W powyższej recepturze wykorzystaliśmy posiekany boczek, ale można go zastąpić rozdrobnioną kiełbasą czy szynką.

Jeśli natomiast chcesz wykonać wersję bez mięsa, pomiń je lub zamień na tofu, lub wegański odpowiednik szynki.
Więcej ciepłych przekąsek
Menu na sylwestra w domu z przyjaciółmi. Kilka łatwych propozycji
Jak zrobić pieczarki w serowym cieście? To sprawdzony przepis na przekąskę sylwestrową
Puszyste racuchy z jabłkiem. Przekąska naszego dzieciństwa
Ziemniaczano – serowe paluszki. Genialna przekąska
Przekąska z parówką na patyku. Jak zrobić corn dogi?
Szparagi w chrupiącej panierce. Mogą zastąpić frytki na talerzu
Pierożki z chleba tostowego na słodko. Przekąska dla łasuchów
Nowości w żabce! Frytki, nuggetsy, polędwiczki z kurczaka. Wszystko za mniej niż 10 złotych
Pomysł na faszerowane ziemniaki z grilla. Genialna przekąska za niewielkie pieniądze
Zobacz więcej