w ,

Ten sernik z wiaderka zrobisz w 15 minut. Ekspresowe ciasto na święta

Atide, Getty Images

Szukasz sprawdzonego i szybkiego przepisu na świąteczne ciasto? Sernik z wiaderka z tego przepisu spisze się w tej roli idealnie. Przygotujesz go w mgnieniu oka!

Świąteczne przygotowania potrafią wykończyć. Generalne porządki, lepienie pierogów i uszek, smażenie ryby i pieczenie domowych ciast. Pracy jest cała masa, dlatego warto w takich przypadkach stawiać na szybkie i sprawdzone rozwiązania, które nas odciążą.

A skoro mowa o takich trikach, to muszę zdradzić Ci mój patent na świąteczny sernik. Jak przyspieszam proces jego przygotowania? Otóż kupuje ser w wiaderku, który nadaje się do użytku bez mielenia.

To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Mam również sprawdzony przepis na sernik z wiaderka, który przygotujesz dosłownie w 15 minut. Taki błyskawiczny wypiek na pewno przyda się w te święta. Tym bardziej, że jego smak jest po prostu wyjątkowy! Twoi goście na pewno będą zachwyceni 🙂

Sernik z wiaderka w 15 minut

Czas całkowity 1 godz.
Czas przygotowywania 15 min.
Pieczenie: 45 min.

Składniki

na 10 porcji

Sposób przygotowania

  • Przed rozpoczęciem pracy nad sernikiem, należy wyjąć wcześniej jajka i ser z lodówki, aby miały temperaturę pokojową.
  • Masło dzielimy na mniejsze kawałki i roztapiamy, po czym odstawiamy do ostudzenia.
  • W misce łączymy ze sobą: ser z wiaderka, jajka, przestudzone masło oraz ekstrakt waniliowy.
  • Po chwili zaczynamy dodawać sypkie produkty - mąkę ziemniaczaną i cukier.
  • Kiedy nasza mieszanka będzie miała jednolitą konsystencję, przelewamy ją do formy do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Tak przygotowane ciasto pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Kiedy sernik będzie już upieczony, nie wyjmujemy go od razu z piekarnika. Uchylamy drzwiczki i pozwalamy mu ostygnąć. W przeciwnym wypadku, pod wpływem nagłej zmiany temperatury, może opaść.
  • Gotowy sernik możemy udekorować według uznania. Ja najbardziej lubię klasykę, czyli polewę czekoladową.
  • Smacznego!
Zobacz
Ocena:
(głosy: 4 )

Jak sama widzisz, domowe wypieki wcale nie muszą być czasochłonne. Mieszankę na sernik z wiaderka przygotujesz w 15 minut. A kiedy ciasto będzie w piekarniku, możesz zająć się przygotowaniem kolejnego wypieku, zrobić szybkie porządki w kuchni lub rozpocząć pracę na wigilijnym daniem. Czy to nie genialne?

Zobacz także: Lukier wychodzi za rzadki lub wręcz przeciwnie, jest suchy? Mamy sprawdzony przepis!

  • Miniatura:
  • Atide, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani