Spis treści
Sernik z makiem łączy w sobie dwa ulubione ciasta Polaków! Ten, kto pierwszy wymyślił to połączenie, powinien być zapisany w specjalnej księdze genialnych pomysłów na wypieki. Poniżej podrzucamy naszą prostą wersję na to genialne ciasto!
W życiu zjadłam już mnóstwo serników i makowców, więc śmiało mogę powiedzieć, że prostota jest zdecydowanie najlepsza. W tym przepisie połączymy puszysty kremowy ser z wilgotnym makiem, a całość oblejemy polewą z czekolady deserowej.
Przygotowanie ciasta z dwóch warstw wcale nie musi być trudne. Można wybrać łatwiejszą wersję i kupić gotowy, zmielony twaróg z wiaderka oraz masę makową w puszce, która również jest zmielona i odpowiednio sparzona. W końcu święta nie mają być przykrym obowiązkiem, a czasem z bliskimi gdzie celebrujemy zmartwychwstanie Chrystusa.
Sernik z makiem wyniesie twoje wypieki na wyższy poziom!
Mój dom rodzinny zawsze pachniał świeżo upieczonym sernikiem. Były różne rodzaje tego wypieku, ale taki, który szczególnie zapadł mi w pamięć, był sernik z makiem. Jakoś tak te dwa smaki idealnie się połączyły, gdyż ser był słodki i zapychający a mak miał charakterystyczną gorzką nutkę. W te święta odtwarzam to połączenie.
Sernik z makiem
Składniki
na 12 kawałków
Kruchy spód
- 220 g mąka pszenna
- 60 g cukier puder
- 150 g masło (zimne z lodówki)
- 1 żółtko
- 1 szczypta sól
Masa makowa
- 800 g masa makowa z puszki (najlepiej wzbogacona o bakalie)
Masa serowa
- 1 kg ser z wiaderka
- 200 g cukier puder
- 4 jajko
- 1 budyń waniliowy
Dodatki
- 1 tabliczka czekolada
- 5 łyżka śmietana 30%
Sposób przygotowania
- Zacznij od przygotowania ciasta. Mąkę wysypujemy na blat, dodajemy cukier, masło, sól i żółtko. Ciasto zagniatamy na gładką masę. Zawijamy całość w folię spożywczą i wstawiamy ciasto do lodówki na minimum godzinę.
- Po tym czasie wałkujemy ciasto na wielkość blaszki i nakuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190*C i pieczemy ciasto ok. 20 minut, aż będzie rumiane. Blaszkę wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia.
- W osobnej misce robimy masę serową. Do miski wrzucamy ser z wiaderka, jajko, cukier oraz budyń waniliowy. Masę serową miksujemy, aż będzie gładka bez grudek.
- Na przygotowany spód wykładamy gotową masę makową i wygładzamy łyżką. Na to wylewamy masę serową i wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy 60 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy drzwiczki. W taki sposób studzimy sernik przez ok. 30 minut.
- Nad kąpielą wodną rozpuszczamy czekoladę z odrobiną śmietanki. Rozpuszczoną czekoladą polewamy ciasto.
Masa makowa z puszki to duże ułatwienie, gdyż nie musimy przechodzić wszystkich procesów ze sparzaniem ziarenek i mieleniem ich w odpowiedni sposób. Jeśli jednak chcesz podjąć to wyzwanie, to sprawdź nasz artykuł o tym, jak najlepiej przygotować mak do wypieków.