w

Sernik z makiem i kruchym spodem. Dwa ulubione ciasta w jednym

Sernik z makiem
ola_p, Getty Images Signature

Sernik z makiem łączy w sobie dwa ulubione ciasta Polaków! Ten, kto pierwszy wymyślił to połączenie, powinien być zapisany w specjalnej księdze genialnych pomysłów na wypieki. Poniżej podrzucamy naszą prostą wersję na to genialne ciasto!

W życiu zjadłam już mnóstwo serników i makowców, więc śmiało mogę powiedzieć, że prostota jest zdecydowanie najlepsza. W tym przepisie połączymy puszysty kremowy ser z wilgotnym makiem, a całość oblejemy polewą z czekolady deserowej.

Przygotowanie ciasta z dwóch warstw wcale nie musi być trudne. Można wybrać łatwiejszą wersję i kupić gotowy, zmielony twaróg z wiaderka oraz masę makową w puszce, która również jest zmielona i odpowiednio sparzona. W końcu święta nie mają być przykrym obowiązkiem, a czasem z bliskimi gdzie celebrujemy zmartwychwstanie Chrystusa.

Sernik z makiem wyniesie twoje wypieki na wyższy poziom!

Mój dom rodzinny zawsze pachniał świeżo upieczonym sernikiem. Były różne rodzaje tego wypieku, ale taki, który szczególnie zapadł mi w pamięć, był sernik z makiem. Jakoś tak te dwa smaki idealnie się połączyły, gdyż ser był słodki i zapychający a mak miał charakterystyczną gorzką nutkę. W te święta odtwarzam to połączenie.

Sernik z makiem

Sernik będzie delikatniejszy jeśli będziesz go piec w niższej temperaturze, dzięki temu ser szybko dojdzie do siebie.
Czas całkowity 1 godz. 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 1 godz.

Składniki

na 12 kawałków

Kruchy spód

Masa makowa

Dodatki

Sposób przygotowania

  • Zacznij od przygotowania ciasta. Mąkę wysypujemy na blat, dodajemy cukier, masło, sól i żółtko. Ciasto zagniatamy na gładką masę. Zawijamy całość w folię spożywczą i wstawiamy ciasto do lodówki na minimum godzinę.
  • Po tym czasie wałkujemy ciasto na wielkość blaszki i nakuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190*C i pieczemy ciasto ok. 20 minut, aż będzie rumiane. Blaszkę wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia.
  • W osobnej misce robimy masę serową. Do miski wrzucamy ser z wiaderka, jajko, cukier oraz budyń waniliowy. Masę serową miksujemy, aż będzie gładka bez grudek.
  • Na przygotowany spód wykładamy gotową masę makową i wygładzamy łyżką. Na to wylewamy masę serową i wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy 60 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy drzwiczki. W taki sposób studzimy sernik przez ok. 30 minut.
  • Nad kąpielą wodną rozpuszczamy czekoladę z odrobiną śmietanki. Rozpuszczoną czekoladą polewamy ciasto.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Masa makowa z puszki to duże ułatwienie, gdyż nie musimy przechodzić wszystkich procesów ze sparzaniem ziarenek i mieleniem ich w odpowiedni sposób. Jeśli jednak chcesz podjąć to wyzwanie, to sprawdź nasz artykuł o tym, jak najlepiej przygotować mak do wypieków.

  • Miniatura:
  • ola_p, Getty Images Signature

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli