w ,

Świąteczne ciasto, które zawsze znika pierwsze ze stołu!

Świąteczne ciasto

Jeśli szukasz przepisu na świąteczne ciasto z masą to mamy dla Ciebie idealną propozycję. Zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Sprawi, że goście nie będą się mogli powstrzymać od nałożenia kolejnego kawałka.

Ciasto zabiera odrobinę czasu, ale bogaty wygląd i pyszny smak rekompensuje cały proces przygotowania. Najlepiej smakuje na drugi dzień, jak wszystkie smaki się przegryzą. Można je wzbogacić o delicje lub galaretkę, będzie jeszcze smaczniejsze!

Świąteczne ciasto z kawą

Czas całkowity 3 godz.
Czas przygotowywania 1 godz.
Czas gotowania 2 godz.

Składniki

na 12 porcji

biszkopt jasny:

biszkopt ciemny:

krem cappuccino:

Sposób przygotowania

  • Zacznij od przygotowania jasnego biszkopta. Rozdziel białka od żółtek i ubij na puszystą pianę, dodaj cukier i miksuj, aż pozbędziesz się grudek. Następnie dolewaj cienkim strumieniem olej i ocet. Na sam koniec dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Możemy zamieszać całość łyżką, by nie stracić puszystości piany.
  • Aby przygotować ciemny biszkopt, postępujemy w podobny sposób. Pierwsze ubijamy białka, dodajemy żółtka, cukier i olej. Następnie przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
  • Biszkopty pieczemy osobno w 180*C przez 40-50 minut.
  • Następnie robimy krem do przekładania ciasta. Odlewamy pół szklanki mleka, a resztę zagotowujemy, Jajko i cukier miksujemy na puszystą masę, dolewamy mleko i dosypujemy obydwie mąki. Powstały "budyń" dolewamy do gotującego się mleka i mieszać aż całość zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie miksujemy całość z masłem i cappuccino.
  • Jasnego biszkopta przekrawamy na pół. Na spód ląduje ciemny biszkopt, porcja kremu, jasny biszkopt z nasączeniem z kawy, krem i kolejna warstwa jasnego biszkoptu i na samą górę sypiemy posypkę ze słodkiego kakao.
  • Całość wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny by masa stężała.
Świąteczne ciasto
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Zobacz także:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli