Spis treści
Jeśli szukasz przepisu na świąteczne ciasto z masą to mamy dla Ciebie idealną propozycję. Zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Sprawi, że goście nie będą się mogli powstrzymać od nałożenia kolejnego kawałka.
Ciasto zabiera odrobinę czasu, ale bogaty wygląd i pyszny smak rekompensuje cały proces przygotowania. Najlepiej smakuje na drugi dzień, jak wszystkie smaki się przegryzą. Można je wzbogacić o delicje lub galaretkę, będzie jeszcze smaczniejsze!
Świąteczne ciasto z kawą
Składniki
na porcji
biszkopt jasny:
- 7 białko jaja
- 1¼ szklanka cukier
- 1 szklanka mąka ziemniaczana
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 łyżka ocet
- 1/3 szklanka olej rzepakowy
biszkopt ciemny:
- 7 żółtko
- 2 jajko
- 6 łyżka cukier
- 5 łyżka mąka pszenna
- 2 łyżka kakao
- 1 łyżka proszek do pieczenia
- 1/3 szklanka olej rzepakowy
krem cappuccino:
- 500 ml mleko
- 50 g mąka ziemniaczana
- 1 łyżka mąka pszenna
- 4 łyżka cukier
- 1 jajko
- 250 g masło
- 3 łyżka kawa rozpuszczalna ((cappucino))
Sposób przygotowania
- Zacznij od przygotowania jasnego biszkopta. Rozdziel białka od żółtek i ubij na puszystą pianę, dodaj cukier i miksuj, aż pozbędziesz się grudek. Następnie dolewaj cienkim strumieniem olej i ocet. Na sam koniec dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Możemy zamieszać całość łyżką, by nie stracić puszystości piany.
- Aby przygotować ciemny biszkopt, postępujemy w podobny sposób. Pierwsze ubijamy białka, dodajemy żółtka, cukier i olej. Następnie przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
- Biszkopty pieczemy osobno w 180*C przez 40-50 minut.
- Następnie robimy krem do przekładania ciasta. Odlewamy pół szklanki mleka, a resztę zagotowujemy, Jajko i cukier miksujemy na puszystą masę, dolewamy mleko i dosypujemy obydwie mąki. Powstały "budyń" dolewamy do gotującego się mleka i mieszać aż całość zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie miksujemy całość z masłem i cappuccino.
- Jasnego biszkopta przekrawamy na pół. Na spód ląduje ciemny biszkopt, porcja kremu, jasny biszkopt z nasączeniem z kawy, krem i kolejna warstwa jasnego biszkoptu i na samą górę sypiemy posypkę ze słodkiego kakao.
- Całość wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny by masa stężała.