Spis treści
Świąteczne słodkości poza wybitnym smakiem cechują się ciekawą estetyką. Jednym z charakterystycznych cech ciast i pierniczków jest biały lukier, przypominający śnieżny puch. Nie wyobrażamy sobie makowca bez lukru czy pierniczków bez fantazyjnych wzorków. Lukier może sprawiać problemy, gdy nie znamy idealnych proporcji i robimy go „na oko”, a w konsekwencji wychodzi nam zbyt rzadki lub przesadnie suchy. Dzięki tej recepturze pożegnasz problem raz na zawsze!
Odrobina lukru na wypieku może zdziałać cuda! Poza walorami smakowymi możemy zyskać genialną ozdobę, bez kupowania dodatkowych dekoracji, które do najtańszych nie należą.
Lukier to inaczej zmielony cukier z odrobiną wody i (najczęściej) sokiem z cytryny. My polecamy użyć poniższego przepisu.
Idealny lukier
Sposób przygotowania
- Zmielony cukier przesiej do miseczki i dolewamy sok z cytryny i jedną łyżkę wody. Mieszamy i sprawdzamy konsystencję. Lukier powinien się ciągnąć, ale nie może być przesadnie suchy. Jeśli wydaje Ci się, że potrzebujesz rzadszego, dodaj jedną łyżkę wody i wymieszaj całość.
- Lukier nie powinien mieć grudek ani pęcherzyków powietrza. Zbyt rzadki lukier uratujesz dzięki dosypaniu niewielkiej ilości cukru.