w ,

Z tym przepisem świąteczny sernik będzie mega puszysty

świąteczny sernik
TeresaKasprzycka, Getty Images

Chcesz przygotować świąteczny sernik w genialnym wydaniu? Jeśli tak, sprawdzona receptura już na Ciebie czeka!

Wielkanoc coraz bliżej. I pewnie masz już za sobą generalne porządki oraz duże zakupy. Teraz spędzasz każdą wolną chwilę w kuchni, pracując nad świątecznym menu? Oprócz całej masy przekąsek i aromatycznego żurku, trzeba jeszcze upiec tradycyjne ciasta. I na tej tematyce chce się dzisiaj skupić.

Świąteczny sernik w pysznym wydaniu

Jeśli chodzi o wielkanocne wypieki, to można wymienić 3 główne ciasta, których w tym wyjątkowym czasie nie może zabraknąć na świątecznym stole. Mowa tu oczywiście o babce z polewą czekoladową lub lukrem, chrupiącym mazurku z kajmakiem, czy pysznym i kremowym serniku.

I oczywiście na naszej stronie znajdziesz całą masę przepisów na genialne babki i ciekawe mazurki. Dziś do tej listy dołączy również pomysł na wyjątkowy sernik, który uda się za każdym razem. Co więcej, nie tylko będzie rozpływał się w ustach, ale też będzie mega puszysty. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie. Dlatego też nie zwlekaj i w te święta zaserwuj swoim bliskim wyjątkowy deser na bazie sera.

Wielkanocny sernik z rodzynkami bez spodu

Obłędny w smaku i fajnie prezentujący się sernik to niezbędny element wielkanocnego stołu. To będzie prawdziwy hit!
Czas całkowity 1 godz. 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Pieczenie: 1 godz.

Składniki

na 12 porcji

Sposób przygotowania

  • Na początek oddziel żółtka od białek.
  • Następnie połącz masło z cukrem. Co jakiś czas zacznij dodawać również po jednym żółtku.
  • Kiedy już uzyskasz puszystą masę o jasnym kolorze, zacznij dodawać ser, mąkę ziemniaczaną oraz budyń.
  • W osobnej misce ubij na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Gotową mieszankę dodaj ostrożnie do pozostałych składników. Pamiętaj, rób to powoli, aby nie uszkodzić struktury ubitych białek.
  • Na koniec dodaj rodzynki i połącz je z masą serową.
  • Tak przygotowaną mieszankę przelej do formy do pieczenia. Następnie wstaw ją do piekarnika na 60 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Ostudzony sernik udekoruj według uznania.
  • Smacznego!
świąteczny sernik
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

To oczywiście nie koniec pracy nad świątecznym wypiekiem. Trzeba go przecież jeszcze pięknie udekorować. I w tym miejscu mam dla Ciebie kolejną dobrą wiadomość. Możesz puścić tu wodze swojej fantazji i dodać wymarzoną dekorację. Świetnie sprawdzi się tu zarówno polewa czekoladowa, cukier puder, jak i wielkanocne dekoracje w jadalnym wydaniu. Możesz również dodać kolorowe kwiatki, które będą pięknie się prezentować w takim wydaniu. Koniecznie daj mi znać, która z opcji najbardziej do Ciebie przemawia. Masz swojego faworyta?

Nie byłabym sobą, gdybym nie zachęciła Cię na koniec do podzielenia się ze mną Twoimi sprawdzonymi przepisami na wielkanocne wypieki. Chętnie przetestuje je w swojej kuchni.

  • Miniatura:
  • TeresaKasprzycka, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani