Spis treści
Studencki obiad powinien być sycący, łatwy w przygotowaniu i maksymalnie tani. Często ciężko połączyć te trzy rzeczy, ale z odrobiną chęci wszystko jest możliwe! Danie można zrobić, gdy jesteśmy maksymalnie głodni po pracy, a lodówka nie ma za wiele do zaoferowania.
Pewnie większość się zgodzi, że makaron to najkrótsza linia oporu i raczej nie ma możliwości, by go zepsuć. Jeśli znudziła ci się domowa wersja makaronu bolognese lub carbonara idealną propozycją będzie makaron z oliwą, czosnkiem i pietruszką.
Makaron z czosnkiem i oliwą
Sposób przygotowania
- Ugotuj makaron według zaleceń producenta (wodę po ugotowanym makaronie zachowaj na później).
- Czosnek posiekaj drobno i podsmaż na patelni do złotego koloru, jednak uważaj, by nie stał się zbyt brązowy, gdyż zacznie być gorzki.
- Siekamy drobno pietruszkę i dorzucamy do sosu. Ugotowany makaron przekładamy na patelnię, dolewamy kilka łyżek wody z makaronu i podgrzewamy całość na patelni, aż makaron będzie obtoczony w sosie. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Jeśli całość wydaje się za sucha, dodaj jeszcze odrobinę wody z makaronu.
- Całość można posypać parmezanem.
Składniki
na 4 porcje
- 100 g makaron spaghetti (lub penne)
- 10 łyżka oliwa z oliwek
- 6 ząbki czosnek
- natka pietruszki
- tarty parmezan (dodatkowo)
Szukasz więcej inspiracji? Sprawdź również: