Spis treści
Carbonara bez mięsa
Makaron Carbonara to popularne danie na bazie jasnego sosu z jajka, boczku i przypraw. W dzisiejszym przepisie modyfikujemy standardową recepturę, a raczej zmieniamy ją na wersję wegetariańską, gdzie królować będzie chrupiąca cieciorka i pyszny kremowy sos. Nie musi się go bać żaden mięsożerca, gdyż łudząco przypomina oryginał.
Czas całkowity 45 min.
Czas przygotowywania 45 min.
Sposób przygotowania
- Ciecierzyce odsączamy, płuczemy i lekko osuszamy. Wsypujemy do dużej miski, dodajemy paprykę i szczyptę soli. Dolewamy oliwę i całość wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C na 15-20 minut. Wartą ją zamieszać w połowie pieczenia.
- Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu, gdy będziemy go odcedzać, warto zachować pół szklanki wody na później.
- Do sosu potrzebujemy jajek oraz żółtka, które roztrzepujemy trzepaczką w misce, następnie jajka łączymy z serem i czosnkiem. Sos łączymy z makaronem i połową wody, którą uprzednio odlaliśmy.
- Całość mieszamy z ciecierzycą i podajemy na ciepło z dodatkiem natki pietruszki.
Składniki
na 5 porcji
- 1 puszka ciecierzyca z puszki
- 2 sztuka jajko
- 1 sztuka żółtko
- 1 ząbek czosnek
- 1 łyżeczka wędzona papryka
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 200 g makaron spaghetti
- 30 g ser żółty (starty na tarce)
- natka pietruszki (pokrojona)
Zobacz
3 komentarzy