w , , ,

Carbonara bez mięsa z chrupiącą cieciorką. Wege obiad dla każdego

Carbonara bez mięsa

Makaron Carbonara to popularne danie na bazie jasnego sosu z jajka, boczku i przypraw. W dzisiejszym przepisie modyfikujemy standardową recepturę, a raczej zmieniamy ją na wersję wegetariańską, gdzie królować będzie chrupiąca cieciorka i pyszny kremowy sos. Nie musi się go bać żaden mięsożerca, gdyż łudząco przypomina oryginał.
Sponsorowane
Czas całkowity 45 min.
Czas przygotowywania 45 min.
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Ciecierzyce odsączamy, płuczemy i lekko osuszamy. Wsypujemy do dużej miski, dodajemy paprykę i szczyptę soli. Dolewamy oliwę i całość wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C na 15-20 minut. Wartą ją zamieszać w połowie pieczenia.
  • Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu, gdy będziemy go odcedzać, warto zachować pół szklanki wody na później.
  • Do sosu potrzebujemy jajek oraz żółtka, które roztrzepujemy trzepaczką w misce, następnie jajka łączymy z serem i czosnkiem. Sos łączymy z makaronem i połową wody, którą uprzednio odlaliśmy.
  • Całość mieszamy z ciecierzycą i podajemy na ciepło z dodatkiem natki pietruszki.

Składniki

na 5 porcji

Wartości odżywcze

Carbonara bez mięsa
Na porcję przypada:
Kalorie
213.6
Tłuszcze
 
5.5
g
8
%
Węglowodany
 
32.6
g
11
%
Błonnik
 
3.1
g
13
%
Białka
 
8.1
g
16
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    3 komentarzy

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli