w , , ,

Carbonara bez mięsa z chrupiącą cieciorką. Wege obiad dla każdego

Carbonara bez mięsa

Makaron Carbonara to popularne danie na bazie jasnego sosu z jajka, boczku i przypraw. W dzisiejszym przepisie modyfikujemy standardową recepturę, a raczej zmieniamy ją na wersję wegetariańską, gdzie królować będzie chrupiąca cieciorka i pyszny kremowy sos. Nie musi się go bać żaden mięsożerca, gdyż łudząco przypomina oryginał.
Czas całkowity 45 min.
Czas przygotowywania 45 min.

Sposób przygotowania

  • Ciecierzyce odsączamy, płuczemy i lekko osuszamy. Wsypujemy do dużej miski, dodajemy paprykę i szczyptę soli. Dolewamy oliwę i całość wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C na 15-20 minut. Wartą ją zamieszać w połowie pieczenia.
  • Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu, gdy będziemy go odcedzać, warto zachować pół szklanki wody na później.
  • Do sosu potrzebujemy jajek oraz żółtka, które roztrzepujemy trzepaczką w misce, następnie jajka łączymy z serem i czosnkiem. Sos łączymy z makaronem i połową wody, którą uprzednio odlaliśmy.
  • Całość mieszamy z ciecierzycą i podajemy na ciepło z dodatkiem natki pietruszki.

Składniki

na 5 porcji

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      3 komentarzy

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli