Spis treści
Azjatycki makaron Katarzyny Bosackiej
W dzisiejszej rzeczywistości musimy się liczyć z wysokimi cenami żywności, a o za tym idzie, nasze posiłki zaczynają kosztować pokaźne sumy pieniędzy. Katarzyna Bosacka postanowiła na przekór losowi ujawnić przepis na szybki obiad, którego kwota nie zwali z nóg. Skorzystają na nim przyszli studenci z ograniczonym budżetem, oraz każda inna osoba, która nie chce marnować dużej ilości gotówki na jedzenie.Kreatywność w kuchni to niejako atut w tych czasach. W końcu każdy ma ochotę zjeść coś "innego" po ciężkim tygodniu w pracy. W tym przepisie znajdziesz idealny sposób na makaron z indykiem i azjatycką nutką.
Sponsorowane
Czas całkowity 25 min.
Czas przygotowywania 10 min.
Czas gotowania 15 min.
Sponsorowane
Sposób przygotowania
- Zagotuj wodę i zalej makaron ryżowy na 10 minut, aż rozmięknie.
- Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż mięso mielone. W czasie gdy mięso będzie się smażyć pokrój marchewkę w cienkie słupki, a por w plasterki. Dodaj warzywa do mięsa i podsmażaj. Na patelnię dodaj sos sojowy, cukier i sok pomarańczowy. Jeśli chcesz, by danie było pikantne, dolej sos chilli i starty korzeń imbiru.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i garść orzeszków. Podawaj z ciepłym makaronem, całość posypana szczypiorkiem.
Składniki
na porcji
- 200 g makaron ryżowy
- 200 g mięso mielone z indyka (lub kurczaka)
- 2 marchew
- 1/2 por (biała część)
- 4 łyżka sos sojowy
- 3 łyżka cukier
- 50 ml sok pomarańczowy
- 1 1/2 łyżka sos chilli
- 4 cm imbir
- 1 ząbek czosnek
- 1 szczypiorek
- 2 łyżka orzechy ziemne
Wartości odżywcze
Azjatycki makaron Katarzyny Bosackiej
Na porcję przypada:
Kalorie
325.7
Tłuszcze
4.4
g
7
%
Węglowodany
54.7
g
18
%
Błonnik
5.1
g
21
%
Białka
18
g
36
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane
2 komentarzy