w

Włosi robią makaron z czerstwym pieczywem. Smakuje genialnie

makaron z czerstwym pieczywem
LauriPatterson, Getty Images Signature

Takiego przepisu jeszcze u nas nie było. Makaron z czerstwym pieczywem to nasze najnowsze odkrycie. Jak go przygotować? I jak smakuje? Tego wszystkiego dowiesz się, już za moment!

Uwielbiam poznawać nowe smaki, jednocześnie jestem też ogromną fanką kuchni włoskiej. Pyszne makarony z aromatycznymi sosami, pizza z kolorowymi dodatkami, czy genialne tiramisu rozpływające się ustach – tak mogłabym jeść je na okrągło.

Ostatnio odkryłam zupełnie nowy przepis, który zaintrygował mnie już na samym wstępie. Dlaczego? Otóż wykorzystujemy w nim czerstwe pieczywo. I po pierwsze, od razu wiedziałam, że muszę sprawdzić, jak smakuje makaron z takim dodatkiem.

Po drugie, jestem ogromną zwolenniczką zasady „zero waste”, dlatego kombinacja kuchni włoskiej z wykorzystaniem czerstwego pieczywa to wręcz idealne rozwiązanie dla mnie. Od pierwszej chwili wiedziałam, że muszę je przetestować w swojej kuchni.

I powiem tylko tyle – nie żałuję. Tak pysznego dania dawno nie jadłam, Tobie również je polecam z całego serca. Tym bardziej, że przygotowanie pysznego makaronu jest naprawdę bardzo proste. Poradzi sobie z nim nawet największy laik kulinarny. Chyba nie muszę dodawać nic więcej?

Makaron z czerstwym pieczywem – jak go przygotować?

Makron, o którym dzisiaj mowa, we Włoszech znany jest jako spaghetti pangrattato. Jest to genialna kombinacja zaledwie kilku składników, które razem tworzą coś niesamowitego. Oprócz wspomnianego już czerstwego pieczywa, znaleźć można tu również makaron spaghetti, natkę pietruszki, czosnek, oliwę z oliwek i parmezan.

Nie muszę chyba dodawać, że to podstawowe składniki w każdej kuchni. Dlatego ciekawy obiad możesz zrobić jeszcze dziś. I to zaledwie w 20 minut!

Spaghetti pangrattato

Jeśli szukasz szybkiego, prostego, a zarazem smacznego pomysłu na obiad we włoskim klimacie, trafiłaś w odpowiednie miejsce!
Czas całkowity 20 min.
Czas przygotowywania 5 min.
Czas gotowania 15 min.

Składniki

na 2 porcje

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpoczynamy od zblendowania czerstwego pieczenia.
  • Następnie gotujemy makaron we wrzącej i osolonej wodzie w sposób al dente.
  • Na patelni rozgrzewamy połowę oliwy z oliwek. Po chwili dodajemy zblendowane pieczywo, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sproszkowaną papryczkę chilli.
  • Składniki mieszamy od czasu do czasu i smażymy do chwili, aż miks ładnie nam się zarumieni.
  • Kiedy już się to stanie, dodajemy na patelnię ugotowany makaron, resztę oliwy, posiekaną drobno natkę pietruszki oraz sok i skórkę z cytryny. Nie zapomnij również o parmezanie.
  • Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, aby uzyskać jednolitą mieszankę. Jeśli chcemy, możemy na tym etapie dodatkowo doprawić makaron wg własnego upodobania.
  • Smacznego!
makaron z czerstwym pieczywem
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Jestem mega ciekawa, co myślisz o dzisiejszym przepisie na makaronowy obiad. Czy makaron z czerstwym pieczywem zadomowi się w Twojej kuchni na stałe?

Zobacz także: Gotujesz makaron z dodatkiem oleju? To duży błąd

  • Miniatura:
  • LauriPatterson, Getty Images Signature

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani