Spis treści
Słodka surówka potrafi być idealnym uzupełnieniem dla dań mięsnych, które lubią nutę słodyczy. Nie jest to żadna złota zasada, więc nic nie stoi na przeszkodzie, byś podała ją z pieczonymi ziemniaczkami i jajkiem. Wszystko zależy od twoich preferencji, a gotowanie rzadko kiedy ma swoje sztywne zasady!
Surówka z selera z dodatkiem rodzynek i jabłka to niezłe szaleństwo, ale to właśnie ona smakuje tak wyśmienicie. Ja najczęściej spotykam ją w restauracji, jako dodatek do dań mięsnych np. pieczeni. Potrafi niesamowicie podrasować smak dania i uzupełnić brakujący element „słodyczy”. Jeśli jesteś jej ciekawa, poznaj ten genialny przepis i przygotuj surówkę do weekendowego obiadu.
Czy wiesz, że surówki z selera, nazywa się niejako eliksirem piękności? Ma on zbawienne działanie na naszą skórę, a przy dłuższym spożywaniu rozświetla naszą cerę i wyrównuje jej koloryt. Poza genialnym smakiem możemy liczyć na „efekty uboczne” w postaci pięknej skóry!
Surówka z selera i rodzynek
Składniki
na 2 porcje
- 1 seler (bulwa)
- 1/2 jabłko
- 1 rodzynki
- 1/2 łyżeczka cukier
- sól
- pieprz
- 1 łyżka sok z cytryny
- 2 łyżka majonez
- 30 g jogurt naturalny
Sposób przygotowania
- Na tarce ścieramy selera obranego ze skórki, to samo robimy z połówką jabłka.
- Rodzynki zalewamy ciepłą wodą na kilka minut. Następnie odlewamy nadmiar i przerzucamy do miski z selerem. Dodajemy do surówki majonez, odrobinę soku z cytryny, cukier, jogurt naturalny oraz przyprawy, Mieszamy całość i podajemy do obiadu.
Surówka nie zawsze musi być wytrawna, słodkie dodatki cieszą się równie dobrą popularnością, gdyż równoważą smaki na talerzu. Wypróbuj ten przepis — słodka surówka z selera jest na wyciągnięcie dłoni!
Zobacz również:
Jeden komentarz