w ,

Słodka surówka do obiadu. Idealnie pasuje do mięsnych potraw

Słodka surówka
frederique wacqurier, Getty Images

Słodka surówka potrafi być idealnym uzupełnieniem dla dań mięsnych, które lubią nutę słodyczy. Nie jest to żadna złota zasada, więc nic nie stoi na przeszkodzie, byś podała ją z pieczonymi ziemniaczkami i jajkiem. Wszystko zależy od twoich preferencji, a gotowanie rzadko kiedy ma swoje sztywne zasady!

Surówka z selera z dodatkiem rodzynek i jabłka to niezłe szaleństwo, ale to właśnie ona smakuje tak wyśmienicie. Ja najczęściej spotykam ją w restauracji, jako dodatek do dań mięsnych np. pieczeni. Potrafi niesamowicie podrasować smak dania i uzupełnić brakujący element „słodyczy”. Jeśli jesteś jej ciekawa, poznaj ten genialny przepis i przygotuj surówkę do weekendowego obiadu.

Czy wiesz, że surówki z selera, nazywa się niejako eliksirem piękności? Ma on zbawienne działanie na naszą skórę, a przy dłuższym spożywaniu rozświetla naszą cerę i wyrównuje jej koloryt. Poza genialnym smakiem możemy liczyć na „efekty uboczne” w postaci pięknej skóry!

Surówka z selera i rodzynek

Jeśli nie lubisz rodzynek, możesz je pominąć i dodać więcej jabłka do surówki. Z pewnością będzie w dalszym ciągu pyszne.
Czas całkowity 10 min.
Czas przygotowywania 10 min.

Składniki

na 2 porcje

Sposób przygotowania

  • Na tarce ścieramy selera obranego ze skórki, to samo robimy z połówką jabłka.
  • Rodzynki zalewamy ciepłą wodą na kilka minut. Następnie odlewamy nadmiar i przerzucamy do miski z selerem. Dodajemy do surówki majonez, odrobinę soku z cytryny, cukier, jogurt naturalny oraz przyprawy, Mieszamy całość i podajemy do obiadu.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Surówka nie zawsze musi być wytrawna, słodkie dodatki cieszą się równie dobrą popularnością, gdyż równoważą smaki na talerzu. Wypróbuj ten przepis — słodka surówka z selera jest na wyciągnięcie dłoni!

Zobacz również:

  • Miniatura:
  • frederique wacqurier, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli