w

Surówka z kiszonych ogórków. Będzie idealnie pasować do obiadu

Surówka z kiszonych ogórków
Mariha-Kitchen, Getty Images

Surówka z kiszonych ogórków jest hitem w tym sezonie! Kiedy w sklepach brakuje dobrych, warzyw najczęściej ratujemy się kiszonkami, jednak po pewnym czasie i te się przejadają. Aby jakoś urozmaicić surówkę do obiadu, warto poeksperymentować z dobrze znanymi składnikami. W taki oto sposób powstała pyszna surówka z ogórkiem kiszonym.

Kiszonki są bardzo zdrowe, gdyż zawierają mnóstwo witaminy C i witamin z grupy B. Ponadto zawierają mało kalorii, bo jedynie 12 kcal na 100 g produktu. Surówka z kiszonych ogórków ma niewiele składników, jednak w tym przypadku nie liczy się ilość, lecz jakość!

Do surówki dodajemy łyżeczkę cukru, by zbalansować kwaśny posmak, jednak można ją zamienić na tarte jabłko. Wybierz odmianę, która jest twarda i mięsista. Taka podmiana będzie dobra dla osób, które na co dzień nie jadają cukru.

Surówka z ogórków kiszonych

Kiszone ogórki są częstym wyborem do obiadu, jednak po pewnym czasie mogą nam się znudzić. Aby to zmienić, warto poeksperymentować i przygotować tę genialną surówkę. Jestem pewna, że większość składników masz w swojej kuchni.
Czas całkowity 10 min.
Czas przygotowywania 10 min.

Składniki

na 2 porcje

Sposób przygotowania

  • Na tarce ścieramy ogórki kiszone. Cebulę siekamy w drobną kostkę i mieszamy z ogórkami.
  • W misce umieszczamy oba warzywa, dodajemy odrobinę zalewy, koperek i przyprawy.
  • Surówka jest gotowa do podania.
Zobacz
Ocena:
(głosy: 3 )

Przygotowuje tę surówkę po nowym roku, gdy każdemu przejadają się zwykłe ogórki, a zrobienie mizerii ze sklepowych jest praktycznie niemożliwe. Zazwyczaj podaje ją do tradycyjnego obiadu z ziemniakami i kotletem, ale myślę, że można ją łączyć z różnymi daniami.

Zobacz również:

  • Miniatura:
  • Mariha-Kitchen, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli