Spis treści
Surówka z kiszonych ogórków jest hitem w tym sezonie! Kiedy w sklepach brakuje dobrych, warzyw najczęściej ratujemy się kiszonkami, jednak po pewnym czasie i te się przejadają. Aby jakoś urozmaicić surówkę do obiadu, warto poeksperymentować z dobrze znanymi składnikami. W taki oto sposób powstała pyszna surówka z ogórkiem kiszonym.
Kiszonki są bardzo zdrowe, gdyż zawierają mnóstwo witaminy C i witamin z grupy B. Ponadto zawierają mało kalorii, bo jedynie 12 kcal na 100 g produktu. Surówka z kiszonych ogórków ma niewiele składników, jednak w tym przypadku nie liczy się ilość, lecz jakość!
Do surówki dodajemy łyżeczkę cukru, by zbalansować kwaśny posmak, jednak można ją zamienić na tarte jabłko. Wybierz odmianę, która jest twarda i mięsista. Taka podmiana będzie dobra dla osób, które na co dzień nie jadają cukru.
Surówka z ogórków kiszonych
Składniki
na 2 porcje
- 5 ogórki kiszone
- 1/2 cebula
- 3 łyżki woda po ogórkach
- 1 łyżeczka cukier
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka koper
Sposób przygotowania
- Na tarce ścieramy ogórki kiszone. Cebulę siekamy w drobną kostkę i mieszamy z ogórkami.
- W misce umieszczamy oba warzywa, dodajemy odrobinę zalewy, koperek i przyprawy.
- Surówka jest gotowa do podania.
Przygotowuje tę surówkę po nowym roku, gdy każdemu przejadają się zwykłe ogórki, a zrobienie mizerii ze sklepowych jest praktycznie niemożliwe. Zazwyczaj podaje ją do tradycyjnego obiadu z ziemniakami i kotletem, ale myślę, że można ją łączyć z różnymi daniami.
Zobacz również:
2 komentarzy