w ,

Pyry z gzikiem — łatwy obiad prosto z Wielkopolski

Pyry z gzikiem
Libortom, Getty Images

Jadłaś kiedyś pyry z gzikiem? Jeśli nie, dziś podrzucamy najprostszy przepis na to danie. Swoje korzenie ma w kuchni Wielkopolskiej i to właśnie tam najwięcej się nimi zajadają. To banalne danie podbiła serca Polaków w różnych rejonach kraju, dlatego dziś można je spotkać praktycznie w każdym domu.

Czym tak właściwie jest gzik? Otóż pod tą nazwą kryje się nic innego jak twaróg z dodatkami, którym nadziewamy ziemniaki. Chcesz poznać prosty przepis na gzik, który nie wymaga absolutnie żadnych umiejętności kulinarnych i śmiało mogą go przygotować nawet najwięksi amatorzy? Poniżej podrzucamy przepis!

Jeśli masz problemy z trawieniem laktozy, możesz zastąpić tradycyjny twaróg na ten bez laktozy. Podobnie zrób w przypadku śmietany, nie będzie czuć różnicy w smaku, a twoje jelita Ci podziękują!

Pyry z gzikiem

Pyry z gzikiem przypominają letni obiad, gdy nie ma się ochoty na jedzenie ciężkich gotowanych dań. Zimny gzik i ciepłe ziemniaczki idealnie ze sobą kontrastują, dając genialne połączenie smakowe.
Czas całkowity 45 min.
Czas przygotowywania 10 min.
Czas gotowania 35 min.

Składniki

na 4 porcje

Sposób przygotowania

  • Ziemniaki w mundurkach dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, a następnie nakłuwamy widelcem by lepiej i szybciej się ugotowały. Do garnka wlej tyle wody, by przykryły bulwy i dodaj łyżeczkę soli. Gotuj 25-35 minut aż ziemniaki będą miękkie. Po ugotowaniu wyciągnij je na deskę do krojenia by lekko przestygły i przekrój na pół.
  • Czas przygotować gzik. W misce umieść twaróg i śmietanę. Rozgnieć je widelcem i zobacz czy konsystencja nie jest zbyt sucha, jeśli tak dodajemy więcej śmietany. Dorzucamy posiekany szczypiorek, sól oraz pieprz. Całość mieszamy do połączenia i wykładamy gzik na połówki ziemniaków.
pyry z gzikiem
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Pyry z gzikiem będą dobrym pomysłem na obiad dla dzieci. Jeśli masz w domu małego niejadka, przygotuj mu pyszny obiad z powyższego przepisu. Na pewno będzie zadowolony!

Najlepsze ziemniaki do tego dania, to te młode, które mają cienką skórkę i są bardzo łatwe w obróbce. Jeśli zauważysz je w sklepie, kup je bez wahania.

Zobacz także:

  • Miniatura:
  • Libortom, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    3 komentarzy

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli