Spis treści
Jadłaś kiedyś pyry z gzikiem? Jeśli nie, dziś podrzucamy najprostszy przepis na to danie. Swoje korzenie ma w kuchni Wielkopolskiej i to właśnie tam najwięcej się nimi zajadają. To banalne danie podbiła serca Polaków w różnych rejonach kraju, dlatego dziś można je spotkać praktycznie w każdym domu.
Czym tak właściwie jest gzik? Otóż pod tą nazwą kryje się nic innego jak twaróg z dodatkami, którym nadziewamy ziemniaki. Chcesz poznać prosty przepis na gzik, który nie wymaga absolutnie żadnych umiejętności kulinarnych i śmiało mogą go przygotować nawet najwięksi amatorzy? Poniżej podrzucamy przepis!
Jeśli masz problemy z trawieniem laktozy, możesz zastąpić tradycyjny twaróg na ten bez laktozy. Podobnie zrób w przypadku śmietany, nie będzie czuć różnicy w smaku, a twoje jelita Ci podziękują!
Pyry z gzikiem
Składniki
na 4 porcje
- 8 szt ziemniaki
- 250 g twaróg
- 100 g śmietana 18%
- 1 szczypiorek
- 1/2 łyżeczka sól
- 1 szczypta pieprz
Sposób przygotowania
- Ziemniaki w mundurkach dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, a następnie nakłuwamy widelcem by lepiej i szybciej się ugotowały. Do garnka wlej tyle wody, by przykryły bulwy i dodaj łyżeczkę soli. Gotuj 25-35 minut aż ziemniaki będą miękkie. Po ugotowaniu wyciągnij je na deskę do krojenia by lekko przestygły i przekrój na pół.
- Czas przygotować gzik. W misce umieść twaróg i śmietanę. Rozgnieć je widelcem i zobacz czy konsystencja nie jest zbyt sucha, jeśli tak dodajemy więcej śmietany. Dorzucamy posiekany szczypiorek, sól oraz pieprz. Całość mieszamy do połączenia i wykładamy gzik na połówki ziemniaków.
Pyry z gzikiem będą dobrym pomysłem na obiad dla dzieci. Jeśli masz w domu małego niejadka, przygotuj mu pyszny obiad z powyższego przepisu. Na pewno będzie zadowolony!
Najlepsze ziemniaki do tego dania, to te młode, które mają cienką skórkę i są bardzo łatwe w obróbce. Jeśli zauważysz je w sklepie, kup je bez wahania.
Zobacz także:
3 komentarzy