w , ,

Co dodać zamiast octu do ogórków? Sięgnij po owoc

Jiri Hera

Robienie pikli to koszmar, bo nie znosisz zapachu octu, a sama nie masz pojęcia co dodać zamiast niego? Otóż okazuje się, że ten wonny składnik da się zastąpić produktem, którego często wykorzystujemy do deserów. Chodzi o cytrynę, która ma podobną kwasowość i możne być środkiem do konserwacji — sprawdź jak jej użyć!

Chrupiące, marynowane ogórki to marzenie nie jednego z nas. Można je jeść solo lub dodawać do sałatek, mięsa czy dań wegańskich. Choć takie smaczne i popularne, wiele z nas nie może znieść octowego zapachu, który unosi się w trakcie przygotowania. Jest niezwykle silny i potrafi zająć cały dom na kilka dni.

co zamiast octu
Boarding1Now, Getty Images

Zamiast niego można wykorzystać cytrynę, która ma podobne działanie konserwujące i przyjemniejszy smak. Mimo że owoc kojarzy się jedynie z cukiernictwem lub sprzątaniem (podobnie jak ocet!), to można ją wykorzystać na wiele innych sposobów. Jej kwasowy odczyn działa antybakteryjnie, co jest niezwykle pożądane przy produkcji słoików z przetworami.

Pikle z cytryną

Cytryna to świetny zamiennik sławetnego octu, który nie zawsze jest w naszej szafce. Możesz go zastąpić kwaskowatym owocem z ciepłych krajów.
Czas całkowity 4 godz.
Czas przygotowywania 1 godz.
3 godz.

Składniki

na 2 słoiki

Sposób przygotowania

  • Ogórki moczymy przez kilka godzin w wodzie, by pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń i piasku. Cytrynę kroimy w plasterki.
  • Na dno każdego słoika wrzucamy przyprawy, koper, czosnek i układamy ogórki. Na górę każdego słoika kładziemy po dwa plasterki cytryny i zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy słoiki ręcznikiem i odstawiamy na 20 minut.
  • Po tym czasie odlewamy wodę do garnka, dodajemy sól i cukier, a następnie doprowadzamy do wrzenia.
  • Słoiki ponownie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy dnem do góry. Po tygodniu będą gotowe do spożycia.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Już nie musisz się głowić nad tym co dodać zamiast octu — cytryna jest genialnym zamiennikiem. Kojarzymy ją głównie z cukiernictwa i dodatku do herbaty, lub wręcz przeciwnie jako środek do sprzątania.

Kolejnym argumentem przemawiającym za cytryną jest jej prozdrowotna strona, a mianowicie duża zawartość witaminy C. Nie trzeba jej przedstawiać, bo to właśnie jej potrzebujem gdy wzmacniamy organizm.

  • Miniatura:
  • Jiri Hera

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli