Spis treści
Robienie pikli to koszmar, bo nie znosisz zapachu octu, a sama nie masz pojęcia co dodać zamiast niego? Otóż okazuje się, że ten wonny składnik da się zastąpić produktem, którego często wykorzystujemy do deserów. Chodzi o cytrynę, która ma podobną kwasowość i możne być środkiem do konserwacji — sprawdź jak jej użyć!
Chrupiące, marynowane ogórki to marzenie nie jednego z nas. Można je jeść solo lub dodawać do sałatek, mięsa czy dań wegańskich. Choć takie smaczne i popularne, wiele z nas nie może znieść octowego zapachu, który unosi się w trakcie przygotowania. Jest niezwykle silny i potrafi zająć cały dom na kilka dni.
Zamiast niego można wykorzystać cytrynę, która ma podobne działanie konserwujące i przyjemniejszy smak. Mimo że owoc kojarzy się jedynie z cukiernictwem lub sprzątaniem (podobnie jak ocet!), to można ją wykorzystać na wiele innych sposobów. Jej kwasowy odczyn działa antybakteryjnie, co jest niezwykle pożądane przy produkcji słoików z przetworami.
Pikle z cytryną
Składniki
na 2 słoiki
- 500 g ogórek
- 1 cytryna
- 2 ząbek czosnek
- 2 liść laurowy
- 2 gałązka koper (świeży)
- 1/2 łyżeczka czarny pieprz (w ziarnach)
- ½ łyżeczka gorczyca
- 5 kulki ziele angielskie
- 1 l woda
- 4 łyżka cukier
- 1,5 łyżka sól
Sposób przygotowania
- Ogórki moczymy przez kilka godzin w wodzie, by pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń i piasku. Cytrynę kroimy w plasterki.
- Na dno każdego słoika wrzucamy przyprawy, koper, czosnek i układamy ogórki. Na górę każdego słoika kładziemy po dwa plasterki cytryny i zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy słoiki ręcznikiem i odstawiamy na 20 minut.
- Po tym czasie odlewamy wodę do garnka, dodajemy sól i cukier, a następnie doprowadzamy do wrzenia.
- Słoiki ponownie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy dnem do góry. Po tygodniu będą gotowe do spożycia.
Już nie musisz się głowić nad tym co dodać zamiast octu — cytryna jest genialnym zamiennikiem. Kojarzymy ją głównie z cukiernictwa i dodatku do herbaty, lub wręcz przeciwnie jako środek do sprzątania.
Kolejnym argumentem przemawiającym za cytryną jest jej prozdrowotna strona, a mianowicie duża zawartość witaminy C. Nie trzeba jej przedstawiać, bo to właśnie jej potrzebujem gdy wzmacniamy organizm.