w , ,

Kiszone śledzie ze sprawdzonego przepisu. Te ze sklepu mogą się schować

atlasstudio

Kiszone śledzie to szwedzki przysmak, który przybył do nas stosunkowo niedawno. Na pierwszy rzut przypominają tradycyjne śledzie ze słoika, ale ich smak jest zupełnie inny. Jeśli jesteś fanką śledzia i kiszonek, musisz spróbować swoich z surströmming.

Śledzie ze słoika można kupić w każdym sklepie, lecz ich smak jest dość specyficzny. Słoiki potrafią przeleżeć na regałach nawet kilka lat, przez co nabierają mocnego, charakterystycznego smaku. Jeśli zrobisz je w domu, możesz kontrolować poziom ukiszenia.

Kiszone śledzie — jak je jeść?

Kiszone śledzie
Vladimir Mironov

Właściwie każdy może je jeść jak i z czym chce, ale my polecamy podawać je jako przystawkę lub element zimnej płyty. Wystarczy kawałek świeżego pieczywa, dobre masło ze wsi i kawałek takie śledzia a każdy będzie kupiony.

Przepis na śledzie jest bajecznie prosty

Cały sekret dobrych śledzi to odpowiednie warunki do przechowywania. Sterylne słoiki i zacienione miejsce to gwarancja udanych kiszonek, których nie łapie pleśń ani inne zepsucie.

Kiedy jesteś przy lodówce z rybami, wybierz gotowe filety, których nie trzeba obrabiać. W ten sposób zaoszczędzisz sobie „brudnej pracy” i nie będziesz się martwić, że w rybie pozostały jakieś ości. Ten aspekt przemawia za tym, by robić śledzie w domu. Będziesz mieć pełną kontrolę nad tym, jakiej jakości ryba wyląduje w słoiku.

Śledzie po szwedzku

Pyszne śledzie, które mogą leżeć na twoim regale nawet kilka miesięcy. Przepis to zaledwie kilka składników, które nabędziesz z małym nakładem finansowym.
Czas całkowity 1 godz.
Czas przygotowywania 1 godz.

Składniki

na 3 słoiki

Sposób przygotowania

  • Filety śledziowe opłucz w wodzie i podziel na mniejsze kawałeczki, a następnie powrzucaj do słoików, by sięgały do 3/4 wysokości. Do każdego słoika wrzuć kilka ziarenek pieprzu.
  • Przygotuj zalewę do słoików. Zagotuj wodę, dodaj sól i świeżo tartą gałkę muszkatołową. Kiedy lekko przestygnie, zalej słoiki zalewą.
  • Słoiki mocno zakręć i odstaw dnem do góry, tak by nakrętka się zassała. Po ostygnięciu odstaw słoiki do zacienionego miejsca. Po miesiącu ryba powinna być gotowa.
Zobacz
kiszona ryba śledź w zalewie
Ocena:
(1 głos)
  • Miniatura:
  • atlasstudio

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli