w

Z tych dodatków zrezygnuj, kiedy przygotowujesz żurek

Źródło: Dar1930, Getty Images

Żurek to klasyka polskiej kuchni. Aby smakował wyśmienicie, musi być przygotowany od podstaw z dobrych jakościowo składników. Niestety nie zawsze tak jest i wiele gospodyń psuje smak tej tradycyjnej potrawy, słabej jakości dodatkami. Jakie są najgorsze dodatki do żurku?

Przed nami Wielkanoc. A jeśli Wielkanoc to i tradycyjny żurek, którego nie może zabraknąć na żadnym z polskich stołów. W tym ważnym dniu żurek musi być perfekcyjny. Niestety istnieje kilka popularnych składników, które skutecznie mogą zepsuć jego smak. Kilka z nich zamieściliśmy poniżej.

Jakie są najgorsze dodatki do żurku?

Mięso

Pierwszą ważną rzeczą, której w żurku nie może zabraknąć jest kiełbasa i boczek. I mimo że WHO bije na alarm i ostrzega przed negatywnym wpływem czerwonego mięsa na ludzki organizm, ciężko wyobrazić sobie to danie, bez tego aromatycznego dodatku. Dlatego, kiedy kupujemy kiełbasę czy boczek, nie oszczędzajmy i koniecznie zwróćmy uwagę na skład produktu. Możemy również postawić na żurek wege i kiełbasę zastąpić tofu, choć wiemy, że ten wariant, dla wielu osób, może być nie do przejścia.

Żurek z torebki

Zupy z torebki mają niezbyt dobry skład, w którym zamiast naturalnych składników, znajdziemy jedynie: konserwanty, sztuczne aromaty, sól, czy tłuszcz wieprzowy. Zachęcamy, aby wcale nie kupować żurku z torebki, a przygotować go samemu od podstaw, na wywarze i zakwasie.

Sól

Sól jest bardzo niezdrowa i może powodować choroby sercowo- naczyniowe. Dziennie spożycie soli powinno wynosić 5 g, a Polacy znacznie przekraczają tą granicę. Dlatego, powinniśmy pamiętać o tym, że skoro sól jest już w zakwasie, kiełbasie i boczku, który dodajemy do zupy, to nie powinniśmy jej już solić. Unikajmy również kostek rosołowych, w których poza solą, znajdziemy całą masę sztucznych i chemicznych dodatków.

Mąka i śmietana

Aby żurek stał się choć troszkę lżejszy i delikatniejszy dla naszej wątroby, powinniśmy zrezygnować z jego zabielania mąką pszenną i śmietaną. Pamiętajmy o tym, że białka mąka gwałtownie podnosi cukier w naszym organizmie, co zaburza pracę trzustki. Podobnie jest z śmietaną, która podnosi poziom cholesterolu we krwi. Jeśli zależy nam na zdrowiu odchudźmy nasz żurek, rezygnując z mąki i śmietany.

  • Miniatura:
  • Źródło: Dar1930, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.