Spis treści
Domowa frużelina może być wykorzystywana w różnych wyborach cukierniczych. Jest nieco podobna do dżemu, lecz ma bardziej żelową konsystencję i robi się ją znacznie szybciej od tradycyjnego przetworu. Kolejnym plusem to mniejsza zawartość cukru w produkcie, gdyż ten nie wpływa aż tak na konserwacje produktu.
Domowa frużelina to nic trudnego!
![Domowa frużelina](https://coolinarny.pl/wp-content/uploads/2023/05/Kopia-mini-78-2.png)
Najlepsza frużelina, to ta ze świeżych, sezonowych owoców. Jako iż jesteśmy na samym początku truskawkowego szału. Trzeba to wykorzystać i przygotować pyszne smarowidło, które można wykorzystać zarówno do tortów jak i naleśników czy gofrów.
Frużelina to ulubiony dodatek sportowców, w naszym przepisie znajdziesz cukier, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, by zamienić go na ksylitol lub erytrytol. Trzeba go dodać nieco więcej niż białego cukru, ale w ogólnym rozrachunku nie będziesz czuć żadnej różnicy.
Frużelina truskawkowa
Składniki
na 1 porcja
- 500 g truskawki
- 1 łyżeczka sok z cytryny
- 2 łyżka cukier
- 4 łyżeczka mąka ziemniaczana
- 4 łyżka woda
Sposób przygotowania
- W kubku ląduje mąka i woda, mieszamy całość, by nie było żadnych grudek.
- Truskawki siekamy na małe kawałeczki i wrzucamy do garnka. Dolewamy sok z cytryny i dosypujemy cukier. Mieszamy całość, aż truskawki puszczą sok i lekko zmiękną, ale nie rozpadną się całkowicie.
- Gdy całość będzie wrzeć, dolewamy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy. Kiedy zacznie powstawać konsystencja kisielu, ściągamy garnek z gazu.
- Studzimy truskawki, a następnie wstawiamy do lodówki na 2/3 godziny by nabrały odpowiedniej konsystencji.
Podane proporcje to około jeden słoiczek frużeliny, a ten starcza na przełożenie sporego tortu dla kilkunastu osób. Dobrym pomysłem jest zrobienie domowej frużeliny bez dodatku cukru. Taka warstwa w torcie czy placku przełamie słodki smak i doda odświeżenia.
Koszt przygotowania takiej frużeliny to ok. 10 złotych, gdzie kupny produkt zaczyna się od 30 złotych wzwyż. Domowy produkt jest zrobiony ze sprawdzonych składników, a samo przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Podejmiesz się tego wyzwania i przygotujesz ten przysmak?