w , ,

Domowa frużelina z truskawek. Tylko 220 kcal w słoiku

Domowa Frużelina
ddsing_stock, Getty Images
Domowa Frużelina

Domowa frużelina może być wykorzystywana w różnych wyborach cukierniczych. Jest nieco podobna do dżemu, lecz ma bardziej żelową konsystencję i robi się ją znacznie szybciej od tradycyjnego przetworu. Kolejnym plusem to mniejsza zawartość cukru w produkcie, gdyż ten nie wpływa aż tak na konserwacje produktu.

Domowa frużelina to nic trudnego!

Najlepsza frużelina, to ta ze świeżych, sezonowych owoców. Jako iż jesteśmy na samym początku truskawkowego szału. Trzeba to wykorzystać i przygotować pyszne smarowidło, które można wykorzystać zarówno do tortów jak i naleśników czy gofrów.

Frużelina to ulubiony dodatek sportowców, w naszym przepisie znajdziesz cukier, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, by zamienić go na ksylitol lub erytrytol. Trzeba go dodać nieco więcej niż białego cukru, ale w ogólnym rozrachunku nie będziesz czuć żadnej różnicy.

Podane proporcje to około jeden słoiczek frużeliny, a ten starcza na przełożenie sporego tortu dla kilkunastu osób. Dobrym pomysłem jest zrobienie domowej frużeliny bez dodatku cukru. Taka warstwa w torcie czy placku przełamie słodki smak i doda odświeżenia.

Koszt przygotowania takiej frużeliny to ok. 10 złotych, gdzie kupny produkt zaczyna się od 30 złotych wzwyż. Domowy produkt jest zrobiony ze sprawdzonych składników, a samo przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Podejmiesz się tego wyzwania i przygotujesz ten przysmak?

  • Miniatura:
  • ddsing_stock, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli