w ,

Nigdy nie rób rosołu w trakcie burzy! Skwaśnieje raz, dwa

nie rób rosołu w trakcie burzy
gbh007, GettyImages

„Nie rób rosołu w trakcie burzy, bo stanie się kwaśny po paru godzinach” – tak powtarzała moja babcia i mimo że nie wiedziałam, skąd się to wzięło, to zawsze stosowałam się do tej zasady. Po latach zaczęłam szukać informacji na ten temat i poznałam kilka teorii, które mają sens!

Dlaczego zupy kwaśnieją podczas burzy? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ale istnieje kilka sensownych teorii, które tłumaczą to zjawisko. W czasie wyładowań atmosferycznych dzieje się wiele niewidzialnych zjawisk jak obniżenie ciśnienia czy wzmożone namnażanie bakterii. To wszystko wpływa na nasze jedzenie, a my nawet nie zdajemy sobie z tego sprawy.

Nie rób rosołu w trakcie burzy, bo skwaśnieje

nie rób rosołu w trakcie burzy
MonicaNinker, Getty Images Signature

Według naukowców istnieje kilka teorii na temat kwaśnienia zupy i tego, dlaczego tak się dzieje. Jednym z powodów jest obniżenie ciśnienia, co przekłada się na temperaturę wrzenia, która jest niższa niż 100*C. W konsekwencji niedogotowana zupa zaczyna szybciej kwaśnieć.

Niektórzy mówią, że podczas burzy namnaża się sporo bakterii odpowiedzialnych za rozkład żywności. W tym wypadku chodzi o temperaturę i wilgotność, jakie panują podczas wyładowań atmosferycznych. Mikroby uwielbiają ciepłe i wilgotne miejsca, a burza jest zjawiskiem występującym głównie w lecie.

Aby zapobiec skwaśnieniu, musisz ugotować zupę a później jak najszybciej ją schłodzić i wstawić do lodówki. To powinno uratować twój wywar przed niepożądanymi działaniami burzowej pogody.

  • Miniatura:
  • gbh007, GettyImages

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli