Przygotowując zupę, używasz kostki rosołowej? Ten niepozorny dodatek to główny nośnik smaku w wielu dniach, ale mało kto ma świadomość, ile chemii zawiera! Jeśli szukasz zdrowszego zamiennika tego popularnego dodatku, pora zacząć używać w swojej kuchni sosu sojowego. Jest znacznie zdrowszą alternatywą!
Głównym nośnikiem smaku w zupie powinien być aromatyczny wywar, a ten powstaje podczas wielogodzinnego gotowania na małym ogniu. Niestety nie zawsze mamy czas i ochotę czekać tyle na zupę, więc sięgamy po kostkę rosołową, która natychmiastowo nadaje aromatu. Ona do najzdrowszych nie należy, no, chyba że wykonamy ją w domu. Idealnym zamiennikiem tego produktu będzie sos sojowy. Mimo że kojarzy się głównie z kuchnią Azjatycką, to śmiało można go używać, w tradycyjnych daniach kuchni polskiej.
Sos sojowy to zamiennik kostki rosołowej?
Soja to roślina, z której można wyprodukować naprawdę dużo, począwszy od sosu sojowego, aż po pasztet i kotlety. Na jej temat krąży wiele mitów, a jednym z nich jest szkodliwe działanie na nasze zdrowie, przez co część ludzi unika jej jak ognia. Czy faktycznie mamy się czego bać? Okazuje się, że sos sojowy w rozsądnej ilości jest znacznie zdrowszy, niż tradycyjna kostka rosołowa.
Ten azjatycki sos o mocnym, słonym smaku umami nada naszej zupie głębi, która pierwotnie powinna pochodzić z wywaru. Dodatek sosu podkręci również kolor zupy!
Dolewając 1-2 łyżki sosu do zupy pamiętaj, by jej skosztować przed soleniem. Sos sojowy jest bardzo słony, więc może się okazać, że wywar nie potrzebuje dodatkowego dosolenia.
Zobacz także:
Jeden komentarz