Spis treści
Dziś wracamy do szczęśliwych lat naszego dzieciństwa. A wszystko to zasługa genialnego przepisu na przepyszne kotlety jajeczne. Tego nie możesz przegapić!
Nie wiem jak Ty, ale ja uwielbiam wracać wspomnieniami do dawnych lat. Kiedy wszystko było prostsze, codziennie przeżywaliśmy jakąś przygodę i spędzaliśmy beztrosko czas z innymi dzieciakami. Mając kilka lat, byliśmy już w stanie też wskazać nasze ulubione dania. I w moim przypadku były to bez wątpienia gołąbki, krupnik i jajeczne kotlety.
Kultowy obiad naszego dzieciństwa – kotlety jajeczne
I to właśnie na ostatnim przepisie chciałabym się dzisiaj skupić. Z biegiem czasu zapomniałam o tym rarytasie. Ale wszystko zmieniło się, kiedy moja córka po powrocie z przedszkola zaczęła opowiadać z rumieńcami na twarzy o pysznym obiedzie, jaki jadła po raz pierwszy. Jak się okazało, były to właśnie bezmięsne kotlety na bazie jajek.
Kiedy to usłyszałam, w jednej chwili wróciły do mnie wspomnienia, kiedy to taki obiad serwowała moja babcia Zosia. Od razu też stwierdziłam, że muszę wprowadzić ten genialny przepis na stałe do naszego menu. Jeśli rownież chcesz to zrobić, poniżej czeka na Ciebie gotowa receptura. Dzięki niej, jeszcze dziś w Twojej kuchni może pojawić się kultowy obiad!
Szybkie kotlety jajeczne
Składniki
na 6 szt.
- 7 szt. jajko (ugotowane na twardo)
- 1/4 szkl. bułka tarta
- 1/3 szkl. pietruszka (zamiennie koperek)
- 1 szt. jajko (surowe)
- sól (wg uznania)
- pieprz (wg uznania)
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od ugotowania na twardo 7 jajek.
- 1 jajko zostawiamy w surowej formie.
- W międzyczasie siekamy drobno pietruszkę lub koperek. Możemy przygotować i odmierzyć również pozostałe składniki.
- Wracamy do ugotowanych jajek. Po obraniu i przepłukaniu pod bieżącą wodą, siekamy je na mniejsze kawałki. Możemy również rozgnieść je na jajeczną masę przy pomocy widelca lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
- Do jajek dodajemy pozostałe składniki, a mianowicie: bułkę tartą, posiekaną pietruszkę, sól oraz pieprz.
- Następnie dokładnie mieszamy całość, aby składniki dobrze się połączyły.
- Z powstałej mieszanki formujemy małe kotleciki i obtaczamy je dodatkowo w bułce tartej.
- Dopiero teraz smażymy je na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni z obu stron do uzyskania pięknego i złocistego koloru.
- Smacznego!
Zanim się pożegnamy, warto dodać, że nasze kotleciki bez grama mięsa można wzbogacić również o inne składniki. Możesz dodać do nich m.in. żółty ser, brokuł, czy kultowe pieczarki. Tak przygotowany obiad serwuj z ulubionym sosem. Takiemu duetowi nie oprze się nawet największy niejadek.
Oczywiście dzisiejsze kotleciki na bazie jajka możesz serwować zarówno z ziemniakami, jak i kaszą. W każdej wersji świetnie się odnajdą i będą prawdziwą ucztą dla podniebienia.