w , ,

Kotlety z pieczarek nie tylko dla wegetarian. Dasz się skusić?

Getty Images Signature

Kotlety z pieczarek zachwycą nie jednego mięsożercę, który wyrzeka się wegetariańskiego jedzenia. Jeśli mąż kręci nosem na widok falafela, możesz zaserwować pyszne kotlety z pieczarek. Samo wykonanie jest banalne, a smak jak z restauracji.

Czy wiesz, że pieczarki można spożywać na surowo? W zwyczaju mamy je podsmażać lub piec, lecz te popularne grzyby nie zaszkodzą nam jeśli zjemy je na surowo. Ta informacja pozwala pozbyć się wszelkich obaw o zatruciu przez zjedzenie niedogotowanych grzybów.

Kluczem do dobrego wege jedzenia są odpowiednie przyprawy, które nadadzą głębi smaku i będą sprawiać, że jemy coś na kształt mięsa. Sama sól i pieprz to za mało, trzeba zastosować odpowiednią mieszankę ziół lub dosypać jakąś intensywną w smaku przyprawę.

Kotlety z pieczarek
NicoBais, Getty Images

Nawet jeśli nie chcesz rezygnować z jedzenia mięsa, warto czasami zjeść coś innego, być może odkryjesz nowe smaki. Mięso w tych czasach nie jest zbyt dobre jakościowo, a sam smak pozostawia dużo do życzenia. Czasami lepiej zjeść roślinnego kotleta niż słabej jakości mięso, które odstrasza samym wyglądem. No chyba, że twoim priorytetem jest codzienna wycieczka do mięsnego po świeże mięso.

Kotleciki z pieczarek

Pyszne kotleciki z dodatkami, które są tanie i proste w przygotowaniu.
Czas całkowity 35 min.
Czas przygotowywania 15 min.
Czas gotowania 20 min.

Składniki

na 5 porcji

Sposób przygotowania

  • Pieczarki zetrzyj na tarce i wrzuć do miski. Dosyp wszystkie sypkie składniki, natkę pokrój a czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj składniki do miski, wlej wodę oraz olej. Wyrób masę rękoma.
  • Uformuj kotleciki i smaż na oleju aż do rumianego koloru.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Takie kotlety najlepiej podawać ze świeżą surówką, najlepiej z tartej marchewki z dodatkiem soku z cytryny. Doda świeżości całemu daniu, a dodatkowo dostarczy sporo witamin i minerałów.

  • Miniatura:
  • Getty Images Signature

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli