Spis treści
Kotlety z makreli wędzonej to dodatek do obiadu, który nie wymaga zbyt wiele pracy, bo ryba sama w sobie jest już gotowa. Trzeba je nieco podrasować, by nabrały więcej smaku i lepszą strukturę, która nie będzie rozpadać się pod naciskiem widelca. Jesteś ciekawa jak się za to zabrać? Sprawdź!
Rozdrobnione mięso makreli można połączyć z miękkimi jarzynami i stworzyć swoją ulubioną kompozycję smakową. Świetnie nadają się ugotowane warzywa z rosołu, które nabrały smaku wywaru. Najpewniej nie masz pomysłu na to jak je zużyć, by się nie zmarnowały.
Te kotlety można podawać na dwa sposoby — jako dodatek do obiadu lub wsad do rybnego burgera. Wystarczy kotlet, chrupiąca bułka i trochę warzyw a burger będzie przypominał ten ze znanej sieciówki.
Kotlety z makreli
Składniki
na 4 porcje
- 1 sztuka jajko
- 1 sztuka makrela wędzona
- 1 szczypta pieprz
- 1 szczypta sól
- 100 g ziemniaki (ugotowane )
- 1 natka pietruszka
- 20 ml olej
- 1 szklanka bułka tarta
- 1 łyżeczka tymianek (suszony)
Sposób przygotowania
- Mięso ryby oddzielamy od ości i siekamy na drobno. Wrzucamy do miski, dodajemy ugotowane ziemniaki, pietruszkę, jajko oraz przyprawy. Wszystko ugniatamy rękoma i formujemy średniej wielkości kotlety.
- Na talerz wysypujemy bułkę tartą i obtaczamy kotlety. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do złocistego koloru.
Makrela wędzona i jej wartości odżywcze
Jak wszyscy wiemy, ryby są bardzo zdrowe i trzeba je jeść jak najczęściej. Nie inaczej jest w przypadku makreli, która uważana jest za świetne źródło kwasów tłuszczowych wielonienasyconych i omega-3. Te chronią nasze serce i naczynia krwionośne, a także wspomagają pamięć i pracę mięśni. Możesz ja kupić świeżą lub wędzoną, a następnie przerobić na kotlety z wędzonej makreli.
Jeden komentarz