w ,

Kotlety z makreli wędzonej. Będą prośby o dokładkę

Kotlety z makreli wędzonej to dodatek do obiadu, który nie wymaga zbyt wiele pracy, bo ryba sama w sobie jest już gotowa. Trzeba je nieco podrasować, by nabrały więcej smaku i lepszą strukturę, która nie będzie rozpadać się pod naciskiem widelca. Jesteś ciekawa jak się za to zabrać? Sprawdź!

Rozdrobnione mięso makreli można połączyć z miękkimi jarzynami i stworzyć swoją ulubioną kompozycję smakową. Świetnie nadają się ugotowane warzywa z rosołu, które nabrały smaku wywaru. Najpewniej nie masz pomysłu na to jak je zużyć, by się nie zmarnowały.

Te kotlety można podawać na dwa sposoby — jako dodatek do obiadu lub wsad do rybnego burgera. Wystarczy kotlet, chrupiąca bułka i trochę warzyw a burger będzie przypominał ten ze znanej sieciówki.

Kotlety z makreli

Chrupiące z zewnątrz i miękkie wewnątrz — takie są rybne kotleciki, które masz okazje zrobić.
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 10 min.

Składniki

na 4 porcje

Sposób przygotowania

  • Mięso ryby oddzielamy od ości i siekamy na drobno. Wrzucamy do miski, dodajemy ugotowane ziemniaki, pietruszkę, jajko oraz przyprawy. Wszystko ugniatamy rękoma i formujemy średniej wielkości kotlety.
  • Na talerz wysypujemy bułkę tartą i obtaczamy kotlety. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do złocistego koloru.
Zobacz
kotlety obiad z rybą
Ocena:
(głosy: 2 )

Makrela wędzona i jej wartości odżywcze

Kotlety z makreli wędzonej
MementoImage, Getty Images Signature

Jak wszyscy wiemy, ryby są bardzo zdrowe i trzeba je jeść jak najczęściej. Nie inaczej jest w przypadku makreli, która uważana jest za świetne źródło kwasów tłuszczowych wielonienasyconych i omega-3. Te chronią nasze serce i naczynia krwionośne, a także wspomagają pamięć i pracę mięśni. Możesz ja kupić świeżą lub wędzoną, a następnie przerobić na kotlety z wędzonej makreli.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Jeden komentarz

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli