w ,

Kotlety z kapustą w sosie pomidorowym. Trochę jak mielone, trochę jak gołąbki

Kotlety z kapustą
Nataly Hanin, Getty Images

Kotlety z kapustą zanurzone w pysznym pomidorowym sosie to uczta dla zmysłów. Zapach, smak, a także apetyczny wygląd podpowiada nam, że to danie to strzał w 10! Wystarczy dobrze zmieszać składniki, by kotlety miały zwartą konsystencję, ale tym samym nie były twarde i gumowate.

Ten obiad ma to do siebie, że jest bardzo smaczny, a przy tym niezwykle tani w przygotowaniu. Mięso mielone drobiowe, kapusta, ryż i sos pomidorowy — to główne składniki, do tego trochę przypraw i danie gotowe!

W tym przepisie trzeba się pokusić o użycie mięsa mielonego drobiowego, gdyż wieprzowe jest zbyt suche. Mielone mięso z kurczaka czy indyka jest odpowiednio lepkie i skleja suchy ryż.

Kotleciki nie będą smażone na głębokim tłuszczu, a to już duży krok w stronę zdrowszego odżywiania. Oczywiście jeśli chcesz, możesz je podsmażyć, ale naszym zdaniem to zbędny krok, który dodaje tylko tłuszczu do naszej diety. Kotlety z kapustą zostają zalane sosem, który odpowiednio je poddusi i sprawi, że wszystkie soki zostaną wewnątrz.

Kotlety z kapustą
kabVios, Getty Images

Kotlety z kapustą mają wyjątkowo aromatyczny sos!

Kotleciki same w sobie nie są dość soczyste, by podawać je solo. Najlepiej zanurzyć je w pomidorowym sosie, który ma pewien wyjątkowy składnik dodający mnóstwa świeżości. Chodzi tutaj o świeżo posiekaną bazylię, która ma nieco cytrusowy smak i genialnie odświeża cały smak dania.

Pieczone kotlety z sosem i kapustą

Tradycyjne mielone wieją nudą? Wystarczy trochę poeksperymentować i jesteś w stanie wyczarować pyszne kotleciki z kapsutą i sosem.
Czas całkowity 1 godz.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 30 min.

Składniki

na 6 sztuk

Sos pomidorowy

Sposób przygotowania

  • Młodą białą kapustę siekamy na drobne kawałki i ugniatamy rękoma, by nieco ją zmiękczyć. Ryż gotujemy na miękko.
  • Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju i dodajemy kapustę. Dusimy na patelni, aż trochę zmięknie, ale nie będzie ciapowata.
  • W misce mieszamy mięso mielone, ugotowany ryż i podduszoną kapustę. Dorzucamy całe jajko, sól, pieprz i bułkę tartą, mieszamy, formujemy kotleciki, a następnie układamy je w naczyniu.
  • Na patelnie wylewamy przecier pomidorowy, dodajemy sól, pieprz, cukier i posiekaną bazylię. Kiedy zaczną pojawiać się bąbelki, zalewamy sosem wcześniej przygotowane kotlety.
  • Naczynie nakrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 30 minut.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
  • Miniatura:
  • Nataly Hanin, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli