Spis treści
Kotlety z kapustą zanurzone w pysznym pomidorowym sosie to uczta dla zmysłów. Zapach, smak, a także apetyczny wygląd podpowiada nam, że to danie to strzał w 10! Wystarczy dobrze zmieszać składniki, by kotlety miały zwartą konsystencję, ale tym samym nie były twarde i gumowate.
Ten obiad ma to do siebie, że jest bardzo smaczny, a przy tym niezwykle tani w przygotowaniu. Mięso mielone drobiowe, kapusta, ryż i sos pomidorowy — to główne składniki, do tego trochę przypraw i danie gotowe!
W tym przepisie trzeba się pokusić o użycie mięsa mielonego drobiowego, gdyż wieprzowe jest zbyt suche. Mielone mięso z kurczaka czy indyka jest odpowiednio lepkie i skleja suchy ryż.
Kotleciki nie będą smażone na głębokim tłuszczu, a to już duży krok w stronę zdrowszego odżywiania. Oczywiście jeśli chcesz, możesz je podsmażyć, ale naszym zdaniem to zbędny krok, który dodaje tylko tłuszczu do naszej diety. Kotlety z kapustą zostają zalane sosem, który odpowiednio je poddusi i sprawi, że wszystkie soki zostaną wewnątrz.
Kotlety z kapustą mają wyjątkowo aromatyczny sos!
Kotleciki same w sobie nie są dość soczyste, by podawać je solo. Najlepiej zanurzyć je w pomidorowym sosie, który ma pewien wyjątkowy składnik dodający mnóstwa świeżości. Chodzi tutaj o świeżo posiekaną bazylię, która ma nieco cytrusowy smak i genialnie odświeża cały smak dania.
Pieczone kotlety z sosem i kapustą
Składniki
na 6 sztuk
- 500 g mięso drobiowe (mielone)
- 100 g ryż (przed ugotowaniem)
- 1 jajko
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- 300 g kapusta biała (najlepiej młoda)
- 4 łyżka bułka tarta
Sos pomidorowy
- 500 ml przecier pomidorowy
- 1 łyżeczka cukier
- sól
- pieprz
- 1 garść listki bazylii
Sposób przygotowania
- Młodą białą kapustę siekamy na drobne kawałki i ugniatamy rękoma, by nieco ją zmiękczyć. Ryż gotujemy na miękko.
- Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju i dodajemy kapustę. Dusimy na patelni, aż trochę zmięknie, ale nie będzie ciapowata.
- W misce mieszamy mięso mielone, ugotowany ryż i podduszoną kapustę. Dorzucamy całe jajko, sól, pieprz i bułkę tartą, mieszamy, formujemy kotleciki, a następnie układamy je w naczyniu.
- Na patelnie wylewamy przecier pomidorowy, dodajemy sól, pieprz, cukier i posiekaną bazylię. Kiedy zaczną pojawiać się bąbelki, zalewamy sosem wcześniej przygotowane kotlety.
- Naczynie nakrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 30 minut.