Spis treści
Wege kebab z kotletów sojowych to pyszny roślinny fast food, który można przygotować z łatwością w zaciszu swojej kuchni. Będą się nim zajadać zarówno ludzie na diecie wege jak i prawdziwi mięsożercy. Doprawione kotlety sojowe doprawione przyprawą gyros łudząco przypominają kurczaka. Większość będzie pewna, że je tradycyjne podsmażane mięso.
W tych czasach nie brak nam zamienników mięsa, jajek, czy serów. Świat opanowali weganie i wegetarianie a dieta roślinna stała się niezwykle popularna ze względu na swoje właściwości prozdrowotne.
Kucharzom z tej branży nie można odmówić kreatywności, gdyż to właśnie oni co rusz wymyślają pyszne zamienniki kultowych dań bez dodatku mięsa. W dzisiejszym przepisie przedstawimy roślinną wersję kebaba, który będzie smakował niczym kurczak z rożna. Dasz radę go zrobić z takich kotletów sojowych, które można kupić w każdym większym sklepie. Wystarczy je dobrze namoczyć, przyprawić, a następnie podsmażyć. Zamiennik mięsa w połączeniu z sosem i warzywami będzie smakował jak prawdziwy kebab.

Wege kebab z kotletów sojowych to niebo w gębie!
Kebab z kotletów sojowych
Składniki
na 4 porcje
- 70 g kotlety sojowe
- 1 łyżka przyprawa gyros
- 1 łyżeczka papryka wędzona
- 3 łyżka olej
dodatki
- 4 sztuka tortilla
- 1 sztuka pomidor
- 1/2 sztuka ogórek szklarniowy
- 1/2 sztuka kapusta pekińska
- 3 łyżka ketchup
- 3 łyżka sos czosnkowy
Sposób przygotowania
- Suche kotlety zalewamy wrzątkiem i przykrywamy. Zostawiamy do namoczenia przez 30 min.
- Kiedy będą miękkie odciskamy wodę papierowym ręcznikiem. Kroimy kotlety na małe kawałeczki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Dosypujemy gyrosa i paprykę, podsmażamy.
- Gotowe "mięso" wykładamy na tortille dodajemy pokrojoną kapustę pekińską, kawałki ogórka i pomidora. W miseczce mieszamy ketchup ze sosem czosnkowym i polewamy całośc mieszanką. Zawijamy tortillę i zajadamy.
Powyższa wersja jest bardzo podstawowa, ale można ją nieco przerobić i przygotować Grecką wersję pity. Do warzyw należy dorzucić posiekaną fetę, oliwki i cebulę, a to wszystko uzupełnić sałatą i wege mięsem. Danie jest przepyszne i sycące, a do tego, jakie zdrowe!