w ,

Lane naleśniki to hit internetu. Problem z przewracaniem znika na zawsze

lane naleśniki
LindasPhotography,Getty Images

Przepis na lane naleśniki został zaczerpnięty z kuchni Amerykańskiej, gdzie noszą nazwę Funnel Cake i przypominają coś na wzór naszego rodzimego chrustu. Ciasto naleśnikowe zostaje lane przez lejek wprost do kąpieli w oleju. Mają nieregularne okrągłe kształty. W smaku są takie same jak nasze naleśniki, ale ich forma podanie nieco się różni.

Takie lane naleśniki to pewna sztuczka na dzieci. Kiedy znudziły im się tradycyjne naleśniki, można im je podać w takiej niestandardowej formie. Będą o wiele wygodniejsze do zjedzenia, gdyż można je jeść dosłownie „na raz”. Dodatkowo pamiętaj o tym, by podać je z jakimiś świeżymi owocami, by danie miało więcej witamin.

Lane naleśniki

Naleśniki w takiej formie porwą nie jednego fana tego wypieku. Podawaj je z cukrem pudrem, syropem klonowym lub owocami!
Czas całkowity 25 min.
Czas przygotowywania 10 min.
Czas gotowania 15 min.

Składniki

na 4 porcje

Sposób przygotowania

  • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i szczyptę soli. Mieszamy sypkie produkty.
  • W osobnej misce mieszamy mleko, wodę gazowaną i jajka. Dolewamy mokre produkty do suchych i mieszamy masę. Kiedy ciasto jest gładkie i jednolite dolej 2 łyżki spirytusu i ponownie wymieszaj.
  • W garnku porządnie rozgrzej olej. Ciasto naleśnikowe wylewaj okrężnymi ruchami za pomocą lejka wprost do oleju tak, by powstały kleksy o nieregularnych kształtach. Rób to partiami i smaż z obu stron na złocisty kolor.
  • Lane naleśniki wykładamy na ręcznik papierowy.
lane naleśniki
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Więcej pomysłów na naleśniki znajdziesz tutaj:

  • Miniatura:
  • LindasPhotography,Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli