Spis treści
Przepis na lane naleśniki został zaczerpnięty z kuchni Amerykańskiej, gdzie noszą nazwę Funnel Cake i przypominają coś na wzór naszego rodzimego chrustu. Ciasto naleśnikowe zostaje lane przez lejek wprost do kąpieli w oleju. Mają nieregularne okrągłe kształty. W smaku są takie same jak nasze naleśniki, ale ich forma podanie nieco się różni.
Takie lane naleśniki to pewna sztuczka na dzieci. Kiedy znudziły im się tradycyjne naleśniki, można im je podać w takiej niestandardowej formie. Będą o wiele wygodniejsze do zjedzenia, gdyż można je jeść dosłownie „na raz”. Dodatkowo pamiętaj o tym, by podać je z jakimiś świeżymi owocami, by danie miało więcej witamin.
Lane naleśniki
Składniki
na 4 porcje
- 500 g mąka
- 2 szt jajko
- 1 szklanka mleko
- 1 szklanka woda gazowana
- 3 łyżka cukier
- 1 łyżeczka cukier wanilinowy
- 2 łyżeczka proszek do pieczenia
- 2 łyżka spirytus
- 1 szczypta sól
- olej
Sposób przygotowania
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i szczyptę soli. Mieszamy sypkie produkty.
- W osobnej misce mieszamy mleko, wodę gazowaną i jajka. Dolewamy mokre produkty do suchych i mieszamy masę. Kiedy ciasto jest gładkie i jednolite dolej 2 łyżki spirytusu i ponownie wymieszaj.
- W garnku porządnie rozgrzej olej. Ciasto naleśnikowe wylewaj okrężnymi ruchami za pomocą lejka wprost do oleju tak, by powstały kleksy o nieregularnych kształtach. Rób to partiami i smaż z obu stron na złocisty kolor.
- Lane naleśniki wykładamy na ręcznik papierowy.
Więcej pomysłów na naleśniki znajdziesz tutaj:
2 komentarzy