Spis treści
Naleśniki będą miękkie, kiedy dodasz do ciasta odrobinę pewnego składnika. W całym przepisie nie znajdziesz mleka, a zasługą kremowej konsystencji jest popularny sos. Mowa tutaj o majonezie! Jeśli dodasz odrobinę tego składnika do ciasta, placuszki wyjdą idealnie puszyste.
W tym przepisie zamienimy kilka standardowych składników, by stworzyć idealną masę naleśnikową. Zamiast mleka użyj wody, a jako tłuszcz dodaj odrobinę masła i majonezu.
Do naleśników pasuje mnóstwo dodatków! Możesz się pokusić o odrobinę: miodu, dżemu, nutelli, świeżych owoców, jogurtu naturalnego, kakao, cynamonu i masła orzechowego. Inne opcje to cukier puder, syropy, bita śmietana czy orzechy. W zależności od preferencji smakowych można wybrać ulubione dodatki i cieszyć się pysznym w smaku naleśnikiem.
Naleśniki z sekretnym dodatkiem
Składniki
na 4 porcje
- 200 g mąka pszenna
- 2 szklanka woda (ciepła )
- 1 opakowanie cukier wanilinowy
- 1/2 łyżeczka proszek do pieczenia
- 2 łyżka majonez
- 2 jajko
- 1 łyżka masło
- olej rzepakowy (do smażenia)
Sposób przygotowania
- Masło rozpuść w małym garnku. Do miski przesiej mąkę i dodaj proszek do pieczenia. Do miski wbij jajka, dodaj majonez, wodę i masło wszystko roztrzep trzepaczka lub mikserem.
- Masę odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce by miała szanse delikatnie się napuszyć.
- Po tym czasie zacznij dosypywać mąki do ciasta i delikatnie wymieszaj do połączenia.
- Patelnie porządnie rozgrzej, wlej odrobinę oleju i rozetrzyj ręcznikiem papierowym. Wylewaj porcję ciasta i smaż na złocisty kolor z obu stron.
Zobacz także:
Jeden komentarz