w

Naleśniki bez mleka! Przepis dla zapominalskich

YelenaYemchuk, Getty Images

Masz ochotę na naleśniki, ale zapomniałaś kupić mleka i masz wrażenie, że bez tego składnika ciasto nie ma prawa się udać? Nic bardziej mylnego! Przepis nada się również dla osób, które mają nietolerancję laktozy. Jeśli unikasz mleka z jeszcze innych powodów, ten przepis jest również dla Ciebie.

Poznaj przepis na pyszne naleśniki, które nie wymagają dodatku mleka. Smażenie odbywa się bez dodatku oleju, więc są maksymalnie odtłuszczone i będą pasować dla ludzi, którzy dbają o linie.

Podawaj naleśniki z ulubionymi owocami lub masłem orzechowym. My w tym przepisie postawiliśmy na sos z mrożonych owoców.

Naleśniki bez mleka

Ten przepis to najłatwiejsza receptura na delikatne i sprężyste naleśniki, bez dodatku mleka.
Czas całkowity 27 min.
Czas przygotowywania 10 min.
Czas gotowania 20 min.
naleśnki bez mleka

Sposób przygotowania

  • W misce zmieszaj proszek do pieczenia, mąkę, jajka, wodę, miód, olej kokosowy i wodę. Powstanie dość rzadka masa naleśnikowa, trzeba ją wymieszać w taki sposób, by nie miała grudek.
  • Patelnię mocno rozgrzewamy, inaczej ciasto będzie przywierać. Smaż cienkie placki na złoty kolor.
  • Do małego garnka wrzuć mrożone owoce, zalej je kilkoma łyżkami wody i ugotuj aż powstanie sos do naleśników. Jeśli jest zbyt kwaśny, możesz go dosłodzić.
  • Do środka placków nakładaj banana, a górę polej owocowym sosem.

Składniki

na 10 naleśników

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Zobacz także:

  • Miniatura:
  • YelenaYemchuk, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli