Spis treści
Masz ochotę na naleśniki, ale zapomniałaś kupić mleka i masz wrażenie, że bez tego składnika ciasto nie ma prawa się udać? Nic bardziej mylnego! Przepis nada się również dla osób, które mają nietolerancję laktozy. Jeśli unikasz mleka z jeszcze innych powodów, ten przepis jest również dla Ciebie.
Poznaj przepis na pyszne naleśniki, które nie wymagają dodatku mleka. Smażenie odbywa się bez dodatku oleju, więc są maksymalnie odtłuszczone i będą pasować dla ludzi, którzy dbają o linie.
Podawaj naleśniki z ulubionymi owocami lub masłem orzechowym. My w tym przepisie postawiliśmy na sos z mrożonych owoców.
Naleśniki bez mleka
Sposób przygotowania
- W misce zmieszaj proszek do pieczenia, mąkę, jajka, wodę, miód, olej kokosowy i wodę. Powstanie dość rzadka masa naleśnikowa, trzeba ją wymieszać w taki sposób, by nie miała grudek.
- Patelnię mocno rozgrzewamy, inaczej ciasto będzie przywierać. Smaż cienkie placki na złoty kolor.
- Do małego garnka wrzuć mrożone owoce, zalej je kilkoma łyżkami wody i ugotuj aż powstanie sos do naleśników. Jeśli jest zbyt kwaśny, możesz go dosłodzić.
- Do środka placków nakładaj banana, a górę polej owocowym sosem.
Składniki
na 10 naleśników
- 1/2 łyżka proszek do pieczenia
- 3 jajko
- 25 g olej kokosowy
- 250 g mąka pszenna
- 1 łyżka miód
- 1 szklanka woda
- 2 banan
- 100 g owoce mrożone (maliny, truskawki, jagody)
Zobacz także:
Jeden komentarz