Pieczony schab z piekarnika to danie, które zbiera szczególnie wiele pochwał na zjazdach rodzinnych. Ważne by był miękki i soczysty, a z zewnątrz lekko spieczony i chrupiący. Myślisz, że nie da się go zrobić bez specjalistycznego sprzętu? Otóż okazuje się, że domowy piekarnik i patelnia jest wszystkim, czego potrzebujesz! Kluczowa zasada udanego mięsa to dobre obsmażenie przed pieczeniem. Sprawdź, na co należy zwrócić uwagę.
Pieczony schab z piekarnika można podawać w dwóch formach: jako ciepły dodatek do obiadu i pokrojony w cienkie plasterki wędlina na półmisku. Obie formy podania są prawidłowe i goście chętnie kosztują schab w plasterkach. Problem pojawia się, gdy zimny schab staje się suchy niczym wiór.
Soczysty schab to efekt dobrzej marynaty z ziół, przypraw i soku z cytryny. Ten ostatni działa niczym zmiękczacz do mięsa, gwarantuje kruche i miękkie mięso. Zioła i przyprawy dodają charakteru, regulują poziom ostrości i zasolenia. Mięso powinno spędzić w marynacie 10-12 godzin, wtedy przejdzie wszystkimi smakami. Kiedy zrobimy marynatę i odczekamy kilkanaście godzin, mamy już połowę sukcesu!
Teraz musisz się zając odpowiednim obsmażeniem mięsa na patelni. Każdy plasterek schabu wrzuć na gorący tłuszcz, taki zabieg zamknie pory i sprawi, że soki nie będą się wydostawać. Po wysmażeniu umieść mięso w naczyniu żaroodpornym, szczelnie go zamknij (jeśli nie masz naczynia, użyj rękawa do pieczenia) i ustaw grzanie góra-dół, termoobieg nie jest najlepszym rozwiązaniem. Mięso piecz w 180*C przez 50-60 minut. Schab z piekarnika będzie gotowy!
Sprawdź również:
Jeden komentarz