Spis treści
Gotowanie suszonych grzybów wydaje się proste, jednak tak na prawdę może przysporzyć wielu trudności. Pierwszą odpowiedzią, którą słyszymy zadając pytanie: Jak długo gotować grzyby? Jest odpowiedź: „do miękkości”. Ale co to dokładnie oznacza? I w którym momencie zakończyć cały proces gotowania? W tym momencie pomocna może okazać się metoda 4×15. Chcecie ją poznać?
Zbliżają się święta Bożego Narodzenia, a co za tym idzie na naszych świątecznych stołach, będą królować grzyby. Dodajemy je do uszek, pierogów, kapusty, a tuż przed Wigilią ich zapach unosi się w całym domu. Jednak zanim dodamy je do jakiegokolwiek dania, najpierw musimy je ugotować. I tu powstaje pytanie jak to zrobić prawidłowo?
Gotowanie suszonych grzybów zgodnie z metodą 4×15
Większość polskich gospodyń gotuje grzyby suszone 'na oko’. My zalecamy skorzystanie z bardzo prostej metody 4×15. Co to oznacza? Gotowanie grzybów należy podzielić tak jak dzieli się godzinę, czyli na cztery kwadranse. Co istotne grzyby należy gotować na wolnym ogniu i pod przykryciem. Tylko wtedy wyjdą idealnie miękkie. Wracając do metody 4×15 najlepiej opisać ją w ten sposób:
- Pokruszone, suszone grzyby zalej gorącą wodą i gotuj przez pierwsze 15 minut.
- Następnie włącz średnią moc palnika i gotuj grzyby przez kolejny kwadrans.
- Do gotujących się grzybów wrzuć listki laurowe, szczyptę soli i kawałek cebuli, która świetnie wydobędzie ich smak i aromat. Gotuj kolejne 15 minut.
- Sprawdź miękkość grzybów. Jeśli masz wątpliwości gotuj je kolejne 15 minut. Całkowity czas gotowania grzybów powinien wynieść 45-60 min.