w ,

Dodaj sobie energii na cały dzień jedząc śniadanie. Kourtney Kardashian ma na to jeden patent

Źródło: destillat, Getty Images

Od lat naukowcy i eksperci przekonują, że najważniejszym posiłkiem jest śniadanie. Nie ma się co dziwić. Ten pierwszy posiłek powinien nam dodać energii na cały nadchodzący dzień. Co więc wybrać przygotowując śniadanie? Siostry Kardashian nie mają w tej kwestii żadnych wątpliwości. Ich codziennym wyborem jest owsianka proteinowa przygotowywana w wersji słodkiej i wytrawnej.

W ostatnim czasie słynna Kourtney Kardashian pochwaliła się fanom swoim śniadaniem. Pod zdjęciem zamieściła opis: „Jest jesień, a to oznacza, że przyszła pora na ciepłe i sycące śniadania”. Co słynna 'Kardashianka’ wybrała jako wartościowe i sycące śniadanie? Proteinową owsiankę. Oczywiście nie tylko Kourtney zdaje sobie sprawę z nieocenionych właściwości płatków owsianych. Wiele osób chętnie wybiera śniadania na których króluje owsianka, kierując się zdrowiem, ale również tym, że jest to śniadanie szybkie, oraz w zależności od użytych dodatków, bardzo różnorodne.

Wartości odżywcze owsianki.

Owsianka jest daniem znanym na całym świecie. Jej walory dostrzeżono już 5 tysięcy lat temu. W tym czasie owsiankę jadano z dodatkiem masła, smalcu, warzyw korzeniowych i mięsa. Dziś owsiankę jadamy zarówno w wersji wytrawnej jak i słodkiej. Bogata w błonnik pokarmowy, białko, NNKT, witaminy z grupy B, witaminę E, przeciwutleniacze pozwala obniżyć poziom 'złego cholesterolu’. Ale nie tylko? Owsianka przyspiesza przemianę materii, zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, neutralizuje działanie wolnych rodników, działa pozytywnie na zęby, włosy i skórę.

Owsianka proteinowa krok po kroku:

Do przygotowania owsianki proteinowej promowanej przez Kourtney Kardashian potrzebujesz:

  • 1,5 szklanki mleka migdałowego
  • 2/3 szklanki płatków owsianych górskich
  • pół łyżeczki cynamonu
  • masła orzechowego
  • bakalii, owoców sezonowych
  • szczyptę soli

Wykonanie:

Wszystkie składniki przekładamy do małego garnka i stawiamy na średnim ogniu. Cały czas mieszając gotujemy około 8 minut. Po tym czasie owsiankę przekładamy do miseczek i mieszamy z masłem orzechowym czy sezonowymi owocami. Całość możemy dosłodzić syropem klonowym.

  • Miniatura:
  • Źródło: destillat, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.