w

Jak odświeżyć bułki, które są już czerstwe? Jest na to kilka sposobów

Źródło: MaaaraJuberte, Getty Images

Jak odświeżyć bułki i chleb, które stały się twarde i suche, ale są jeszcze dobre i nie nadają się do wyrzucenia? Pewnie pierwsze co przyszło ci do głowy, mówiąc o wykorzystaniu czerstwego pieczywa, to zrobienie z niego bułki tartej. Nic bardziej mylnego. Stare pieczywo może smakować jak to prosto ze sklepu. Wystarczy, że wykorzystasz nasze proste triki.

Po świętach i sylwestrze w naszych domach zostało wiele pieczywa, które nie spleśniało, a stało się twarde jak kamień. Jednak nie tylko w tym świątecznym okresie zdarza nam się kupić za dużo chleba, czy bułek. Polacy uwielbiają zajadać się kanapkami i często zdarza się, że zanim zdążymy zjeść bochenek chleba staje się on czerstwy i raczej trudny do jedzenia. Co zrobić w takim wypadku?

Co zrobić, żeby zapobiec starzeniu się pieczywa?

Tak na prawdę istnieje wiele sposobów, dzięki którym możesz odświeżyć czerstwe bułki czy chleb lub co lepsze, nawet nie dopuścić do ich suchości. Jakie to sposoby?

Sposoby na to, żeby pieczywo nie stało się suche?

  • Po pierwsze postaraj się lepiej ocenić ilość zjadanego chleba i bułek i nie kupuj ich nadmiaru.
  • Po drugie zaraz po zakupie schowaj nadmiar bułek i chleba do zamrażalnika i wyciągaj je na bieżąco w zależności od potrzeb.
  • Po trzecie zadbaj o odpowiednie przechowywanie pieczywa. Zaraz po zakupie włóż je do papierowego opakowania i dokładnie zawiń w folię czy woreczek spożywczy i umieść w zamykanym chlebaku.

A co w przypadku kiedy pieczywo stanie się czerstwe? Jak odświeżyć bułki i chleb?

Pierwsze co przychodzi nam do głowy w takim wypadku to zmielenie suchego pieczywa na bułkę tartą. Jest to oczywiście dobry sposób, aby nie marnować cennych produktów. Jednak nie jest to jedyny sposób. Pieczywo, które stanie się suche, można zjeść. Jak odświeżyć czerstwe bułki i chleb? Wystarczy, że suche bułki czy chleb lekko nawilżysz wodą i mokre zapieczesz w piekarniku ok. 8 minut na opcji góra- dół. Po tym czasie bułki lub kanapki zmiękną i będą smakować jak te przyniesione wprost ze sklepu.

  • Miniatura:
  • Źródło: MaaaraJuberte, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.