w

Lepienie pierogów: czy łyżka i widelec mogą nam pomóc?

Źródło: Elina Fairytale, Pexels

Lepienie pierogów wydaje się prostą czynnością. Szczególnie jeśli patrzymy na to jak robi je nasza mama czy babcia. Niestety w praktyce okazuje się, to troszkę bardziej skomplikowane. Po pierwsze trzeba przygotować i wyrobić plastyczne ciasto, a kiedy już ten krok mamy za sobą zlepić małe pierożki, które nie zawsze chcą z nami współpracować. Jak ulepić pierogi z pomocą łyżki i widelca?

Wiele osób woli kupić pierogi, niż spróbować zrobić je samemu. Wszystko przez strach przed porażką. Dlatego też, dziś chcemy wam powiedzieć jak zrobić fajne, plastyczne i miękkie ciasto oraz jak poradzić sobie z samym zlepianiem pierożków, aby podczas gotowania nie wyszła nam w rondelku pierogowa katastrofa.

Ciasto na pierogi

Pierwszym krokiem do idealnych pierogów jest ciasto. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie czterech składników: mąki z niskiego przemiału, gorącej wody, soli i tłuszczu. Może być to oliwa z oliwek czy roztopione masło. Wszystkie składniki poza wodą należy połączyć w misce, a następnie dolewając powoli wodę, wyrabiać masę na gładkie ciasto. Jeśli ciasto okaże się zbyt luźne, należy dosypać mąki, a jeśli zbyt zbite dolać wody. Kiedy ciasto będzie wyrobione należy odłożyć go na 10 minut, aby odpoczęło. Dopiero po tym czasie możemy wziąć się za wałkowanie i sklejanie artystycznych falbanek.

Warkoczyki, falbanki, szczypanki – jak ulepić pierogi?

Zanim zaczniesz lepić pierożki pamiętaj, abyś przed każdym z nich zwilżył opuszki palców w wodzie. Dzięki temu ciasto zlepi się o wiele mocniej i farsz na pewno z niego nie wypłynie.

Szczypanka

Pierwszą i najprostszą metodą jest 'szczypanie’ ciasta. Wystarczy, na środek pierożka nałożyć farsz, złączyć ze sobą dwa brzegi i lekko szczypiąc krawędzie połączyć krawędzie ciasta.

Sposób z łyżeczką

Drugi sposób jest bardzo podobny. Wystarczy, że lekko zlepisz krawędzie w kształt wężyka czy falbanki, a następnie dociśniesz je trzonkiem łyżeczki.

Sposób z widelcem

Dwa brzegi ciasta zlep ze sobą, a następnie dociśnij widelcem. Ten sposób lepienia jest najprostszy, gdyż całą robotę wykona za nas widelec.

Warkoczyk/ falbanka

Ciasto z farszem wstępnie zlep ze sobą metodą szczypanki, a następnie kciukiem zawiń kawałek ciasta do boku i rozciągając ciasto wykonaj warkoczyk lub falbankę.

  • Miniatura:
  • Źródło: Elina Fairytale, Pexels

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.