Spis treści
Biszkopt bez jajek to niewyobrażalna sprawa dla naszych babć, w końcu to białko jaja nadaje puszystości, której tak każdy pożąda. Oczywiście jajka to genialny produkt, jednak są osoby, które na wzgląd na choroby i nietolerancje nie mogą ich jeść. W takich sytuacjach nie pozostaje nam nic innego, jak przygotować biszkopt na ciasto z dodatkiem aquafaby!
Zalewa z ciecierzycy jest genialnym zamiennikiem jajka i nie ma możliwości, by ją zepsuć w trakcie ubijania. Jeśli porządnie ją schłodzimy i będziemy cierpliwie ubijać, piana wyjdzie puszysta i do złudzenia będzie przypominać białko jaja.
Wodę z ciecierzycy można pozyskać na dwa sposoby: kupując gotowy produkt w sklepie i odlać zalewę lub ugotować suszoną ciecierzycę i wykorzystać wodę, w której była. Wszystko zależy od was, jednak warto pamiętać, że aquafabę trzeba dobrze schłodzić, by można było ją ubić.
Biszkopt bez jajek
Składniki
na 1 biszkopt
- 1 szklanka aquafaba
- 1 szklanka cukier puder
- 1 szklanka mąka ziemniaczana
- 1 szklanka mąka pszenna
- 2 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 łyżka ocet jabłkowy
- 1 łyżka cukier wanilinowy
- 1 szczypta sól
Sposób przygotowania
- Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia.
- W suchej i czystej misce umieść wodę po ciecierzycy, dodaj ocet i szczyptę soli. Zacznij ubijać piane mikserem, po paru minutach powinna mieć klasyczną formę ubitych białek. Kiedy będzie już puszysta, dodaj partiami cukier puder, kiedy ten się rozpuści, dodaj cukier wanilinowy.
- Do obitej miany dodawaj po łyżce mąki z proszkiem i mieszaj drewnianą łyżką.
- Tortownicę wyłóż papierem, wylej ciasto i wstaw biszkopt do piekarnika nagrzanego do 180*C na 40-50 minut.
- Upieczony biszkopt chłodzimy w otwartym piekarniku.
Jak sama widzisz, przygotowanie praktycznie nie różni się od tradycyjnej receptury. Wystarczy jedynie zamienić jajka w przepisie i postępować według kroków. Jeśli planujesz biszkopt na weekendowe ciasto, przetestuj powyższy przepis! Biszkopt bez jajek będzie kolejnym krokiem w twojej kulinarnej przygodzie.
Zobacz również te wpisy na naszym serwisie: