Spis treści
Schab po meksykańsku to jednogarnkowe danie. Stworzono dla tych, co są wiecznie w biegu i nie mają czasu na wykonanie tradycyjnego obiadu. Wystarczy, że wymieszasz mięso z dodatkiem kilku warzyw i przypraw.
Schab duszony z warzywami to genialny pomysł na obiad, nie trzeba do niego wielu składników i wyjątkowych umiejętności. Skusisz się na ten genialny obiad?
Potrawka ze schabu
Sposób przygotowania
- Schab oczyszczamy i kroimy w cienkie paski. Paprykę i cukinię myjemy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso, dodajemy czosnek i przyprawy, poza solą i pieprzem. Dolewamy bulion i dusimy 10 minut pod przykryciem. Pod koniec dodajemy cukinię, paprykę i kukurydzę.
- Dolewamy przecier pomidorowy i gotujemy do momentu, gdy warzywa będą miękkie. Przyprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru. Podajemy z pieczywem, ryżem lub makaronem posypane pokrojoną natką pietruszki.
Składniki
na porcje
- 300 g schab (bez kości)
- 1,5 szklanka bulion warzywny
- 1 papryka czerwona
- 1 cukinia
- 1/2 puszka kukurydza
- 1 ząbek czosnek
- 1/2 szklanka przecier pomidorowy
- 1 łyżeczka papryka słodka mielona
- 0,5 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka kmin rzymski
- 1 łyżeczka oregano
- szczypta sól
- szczypta pieprz
- szczypta cukier
- pietruszka (do posypania)
Wartości odżywcze
Masz ochotę na aromatyczną zupę? Wypróbuj krupnik z grzybami!
Jeden komentarz