Spis treści
Makowiec to ciasto, które często pojawia się na świątecznych stołach. W tym ważnym czasie, każda gospodyni chce, aby jej potrawy i wypieki smakowały doskonale. I przyznajcie sami, nie ma nic gorszego, niż fakt, że ciasto w które włożyliśmy sporą ilość pracy wyszło niesmaczne… Co może pójść nie tak w makowcu? Okazuje się, że bardzo często mak wychodzi gorzki.
Bazą makowca są szaro-błękitne kuleczki maku, które mają charakterystyczną gorzkawą nutę. Prawidłowa obróbka termiczna niweluje ten posmak i ostatecznie w cieście goryczy nie powinno być czuć. Jak zrobić, żeby tak było? Mak jest produktem, który wymaga odpowiedniego sparzenia i gotowania. My wiemy jak to zrobić, dlatego dziś chcemy się z wami podzielić pewnym patentem.
Jaki mak wybrać?
W pierwszej kolejności musimy wybrać dobry mak. Ziarenko po rozgryzieniu powinno być lekko słodkawe. Zdecydowanie nie powinniśmy kupować maku, który w dotyku jest wilgotny. Kiedy mamy wybrany odpowiedni produkt, możemy przejść do obróbki termicznej. W pierwszej fazie mak należy sparzyć gorącą wodą lub mlekiem. Jak to zrobić?
Gorzki mak? Najważniejsza jest obróbka termiczna
- Jeśli sparzamy mak wodą wpierw musimy go porządnie wypłukać. Następnie ziarenka zalewamy wrzącą wodą w proporcjach 2:1 i gotujemy ok. pół godziny. Po tym czasie mak możemy odsączyć i zmielić.
- Drugą opcją jest sparzenie maku mlekiem. Do wrzącego mleka wrzucamy ziarenka maku i gotujemy przez kilkanaście minut, pamiętając o częstym mieszaniu. Po tym czasie tak jak w przypadku sparzania wodą, mak należy mocno odcisnąć.
Tak przygotowany mak nadaje się już do umieszczenia na cieście. Oczywiście pamiętajmy o zwijaniu makowca, dopiero wtedy, kiedy farsz zupełnie ostygnie. Dzięki tym dwóm prostym metodom, możecie mieć pewność, że makowiec za każdym razem wyjdzie idealny i pozbawiony gorzkiej nuty.