Zgaduje że przynajmniej raz w życiu smażyłaś kotlety schabowe. Jest to pozornie łatwa czynność, jednak wystarcz chwila moment by nasze mięso stało się nie odwracalnie twarde, suche lub przypalone. Na czym smażyć schabowe by były soczyste i miękkie? A może nie ma to szczególnego znaczenia? Sprawdź!

Masło, oliwa, olej czy smalec? Z tych popularnych tłuszczy, to ten ostatni zasługuje na miano zwycięscy. Kulinarni eksperci potwierdzają że w przypadku kotletów schabowych, smalec to najlepszy rodzaj tłuszczu, który podkreśli walor wieprzowiny. Kolejnym powodem do wyboru tej opcji jest możliwość długiego smażenia, spalenia. Nikt nie chce jeść miesa z posmakiem spalenizny.
Jeśli nie przepadasz za smalcem, wybierz masło klarowane. Bedzie dobrym zamiennikiem zarówno w kwestii smaku jak i temperatury smażenia.
Jeśli chcesz wybrać olej roślinny pamiętaj by był tłoczony na ciepło i był rafinowany. Te natomiast nadadzą dużo smaku. Oliwa i oleje z nazwą „virgin” nie nadają się do smażenia kotletów!
Jeden komentarz