w

Ten chleb jest groźny dla twojego zdrowia. Nigdy go nie kupuj!

Źródło: diecidodici, Getty Images

Stojąc przed wyborem pieczywa nie powinniśmy kierować się jedynie jego wyglądem, ale przede wszystkim jakością, a także tym jak pieczywo jest przechowywane. Istnieje jedna rzecz, która powinna w naszych oczach całkowicie dyskwalifikować pieczywo. Jest to woreczek foliowy. Okazuje się, że chleb w folii może poważnie wpływać na nasze zdrowie.

Chleb jest produktem, który Polacy kupują każdego dnia. Nie ma się co dziwić. Wartościowe pieczywo dostarcza wielu wartości odżywczych. W chlebie pełnoziarnistym znajdziemy magnez, białko, a także cenny dla naszego zdrowia błonnik, który jak najlepsza miotełka oczyszcza nasze jelita. Dodatek ziaren, typu: słonecznik, dynia, siemię lniane sprawia, że pajda chleba staje się prawdziwą bombą witaminową. Dodatkową zaletą chleba jest jego neutralny smak, który sprawia, że idealnie komponuje się z wieloma dodatkami: wędlinami, pastami, serami, a także jest świetnym uzupełnieniem dań obiadowych. Jednak nie każdy chleb jest dla nas dobrym wyborem. Na co powinniśmy zwrócić uwagę wybierając pieczywo?

Czym kierować się przy wyborze pieczywa?

Wybierając pieczywo do naszego domu zwróćmy uwagę w szczególności na jego skład. Jeśli w składzie są barwniki, czy aromaty, nie kupujmy takiego chleba. Zwróćmy również uwagę na mąkę. Najgorzej wśród różnego rodzaju mąk wypada zwykła mąka pszenna, która nie ma błonnika i jest tak oczyszczona, że praktycznie nie ma żadnych właściwości odżywczych. Kupując chleb warto wybrać ten z mąki żytniej, pełnoziarnistej czy orkiszowej.

Chleb w folii. Kupować czy nie?

Okazuje się jednak, że nie tylko skład jest ważny przy wyborze chleba. Zwróćmy również uwagę w co bochenek chleba jest zapakowany. Eksperci ostrzegają, że chleb zapakowany w folię spożywczą jest bardzo niezdrowy dla naszego organizmu. Dlaczego? Chemia zawarta w folii może przenikać do naszego pieczywa. Co więcej pieczywo zapakowane w foliowy worek „nie oddycha” co powoduje, że chleb szybko pleśnieje, a także traci swój cenny smak. Zjedzenie spleśniałego chleba jest toksyczne i niebezpieczne dla zdrowia i może być przyczyną nowotworów.

  • Miniatura:
  • Źródło: diecidodici, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.