w

Plama z barszczu na obrusie wigilijnym? Wiemy jak szybko się jej pozbyć

Źródło: aristotoo, Getty Images

Zdarzyło się wam kiedyś rozlać czerwony barszcz na biały obrus? Takie wypadki najczęściej zdarzają się podczas wieczerzy wigilijnej i wprowadzają wiele zamieszania przy stole. Tym bardziej, że plamę z barszczu nie tak łatwo jest usunąć, a mało kto chce przekładać cała świąteczną dekorację, żeby tego wieczoru zakładać nowy obrus. Co więc możemy zrobić, żeby usunąć plamę z barszczu czerwonego?

Widząc rozlany barszcz na białym obrusie, większość z nas ma w głowie wizję, że obrus nadaje się już tylko do wyrzucenia. Na szczęście nie musi tak być. Już nasze babcie miały na to patent, którym dziś chcemy się z wami podzielić. Co ważne patent ten nie dotyczy jedynie obrusów. Rozlany barszcz może dosięgnąć również naszą sukienkę, czy koszule. Na innych powierzchniach również możesz zastosować naszą miksturę.

Jak usunąć plamę z barszczu? Sprawdzone sposoby

Sól kuchenna

Czego potrzebujesz do usunięcia plamy z barszczu czerwonego? Będzie to przede wszystkim sól kuchenna, którą każdy ma w swojej kuchni. Musimy pamiętać jednak o jednej bardzo ważnej zasadzie związanej z jej użyciem. Sól musimy zastosować jak najszybciej, kiedy plama jest jeszcze mokra. Jak użyć soli? W momencie zaplamienia obrusu szybko odciśnij i osusz ją z wierzchu ręcznikiem papierowym. Następnie na całą plamę nasyp grubą warstwę soli kuchennej i wetrzyj ją w materiał. Czynność powtarzaj do momentu, aż sól nie będzie już chłonąć czerwonego koloru i będzie idealnie biała. Po tym czasie sól należy zetrzeć, a obrus przetrzeć mokrą chusteczką ( w przypadku trwania uroczystości) lub wyprać w pralce, jeśli obrus nie jest ci w tym momencie potrzebny.

Sok z cytryny na plamy

Drugim znanym sposobem na wyczyszczenie obrusu z plam po barszczu jest sok z cytryny. Cytryna znana jest ze swoich właściwości wybielających i często zastępuje nam chemiczne odplamiacze. Sok z cytryny należy wylać w miejscu plamy i pozostawić na ok. 15-20 minut. Po tym czasie obrus należy wyprać.

  • Miniatura:
  • Źródło: aristotoo, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.