w

Czyste garnki, blachy i patelnie bez szorowania? Szefowie kuchni mają na to prosty patent

Źródło: aydinynr, Getty Images Signature

Przypalone garnki potrafią skutecznie popsuć humor każdej gospodyni. Każdy kto choć raz przypalił danie w naczyniu wie, że jego ponowne doczyszczenie to godziny spędzone na myciu i szorowaniu. Oczywiście wcale nie musi tak być. Szefowie kuchni mają na to prosty sposób, którym chcemy się z wami dziś podzielić.

Nie ma chyba osoby, która choć raz nie przypaliła by jedzenia w trakcie gotowania. O ile sam zapach spalenizny szybko można usunąć wietrząc pomieszczenie. To doczyszczenie garnka, patelni, naczynia żaroodpornego czy blachy już nie jest takie proste. Tym bardziej, że często nawet mocne środki, czy mycie w zmywarce nie jest skuteczne. Okazuje się jednak, że czasami wcale nie trzeba sięgać po jakieś wyszukane środki, a zaufać zwykłej wodzie. Zaskoczeni?

Przypalone garnki, wcale nie muszą lądować w koszu

Spalona patelnia, czy naczynie po gotowaniu, wcale nie musi lądować w koszu. Zanim podejmiesz tak radykalne środki podejmij próbę wyczyszczenia brudu spalenizny. Wiemy, że słysząc te słowa, na pewno już masz przed oczami wizję godzinnego szorowania, ale nie. Mamy dla ciebie propozycję, która choć wymaga cierpliwości, okazuje się bardzo skuteczna.

Woda, płyn do naczyń i sól – trio idealne

A teraz konkrety. Kiedy usuniecie zawartość z przypalonego naczynia pozostawcie je do całkowitego wystygnięcia. Dopiero po tym czasie nalejcie do środka gorącej wody… i kilka kropel płynu do mycia naczyń. Następnie naczynie z wodą i płynem odłóżcie na bok nawet na kilka godzin, tak aby spalenizna „odmokła”. Po tym czasie za pomocą drewnianej łyżki delikatnie zbierzcie odmoczony brud. Woda z płynem sprawi, że brud powinien odejść bez większego szorowania czy skrobania. To co pozostanie wystarczy wymyć pod bieżącą wodą lub wymyć w zmywarce. Jeśli ten sposób nie okazałby się w 100% skuteczny należy naczynie zasypać grubą warstwą soli, zalać wrzątkiem i zagotować. Umyć dopiero następnego dnia.

  • Miniatura:
  • Źródło: aydinynr, Getty Images Signature

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.