Spis treści
Idealne jajko na miękko to nie lada wyzwanie. By jego konsystencja była odpowiednia, trzeba dosłownie stać z zegarkiem w ręku! Minuta różnicy i żółtko może się ściąć, a przecież chodzi o to, by było idealnie płynne. Zaraz zdradzimy, ile powinnaś gotować jajko, by wyszło idealne!
Jeśli masz ochotę na jajka na śniadanie, ale jajecznica już Ci się przejadła, najlepiej przygotować jajko na miękko! Jeśli obawiasz się, że nie wyjdzie takie jak w reklamie, gdzie żółtko rozlewa się po toście, pokażemy Ci, że można je tak przygotować (a z doświadczenia wiem, że zawsze wychodzi!). Jedyne co musisz zrobić to pilnować czasu gotowania.
Idealne jajko na miękko, które zawsze wychodzi!

Jak odbywa się proces gotowania jajka? Zacznij od zagrzania w niewielkim garnku litra wody, musisz ją doprowadzić do wrzenia, zbyt niska temperatura sprawi, że jajko zbyt późno się zetnie i będzie niegotowe po wyłowieniu z wody. Zanim zaczniesz, przygotuj sobie miskę z zimną wodą, będzie Ci potrzebna.
Umieścić jajko na 5 minut we wrzątku. Po tym czasie wyjmij jajko, zanurz je w zimnej wodzie, aby zatrzymać proces gotowania i odłóż na kilka sekund. Po tym przekrój skorupkę i rozkoszuj się płynnym żółtkiem i ściętym białkiem.
Witaminy i minerały zawarte w jajku
Jajka zawierają wiele witamin i minerałów, w tym: witaminy A, D, E, K, B6, B12 i witaminę B2 (ryboflawinę), a także kwas foliowy, żelazo, wapń, selen i magnez. Jajka są także bogate w białko, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.
Zobacz także: