w ,

Na czym smażyć jajko sadzone? Nie dodawaj ani grama oleju, ani masła

jak zrobić jajko sadzone
Birdlkportfolio, Getty Images

Jajko sadzone możesz podawać na każdy posiłek dnia, wszystko zależy od tego, z czym je zaserwujesz. Jestem pewna, że dotychczas smażyłaś je na odrobinie tłuszczu, najczęściej jest to masło lub olej. Jajka przygotowane w ten sposób są znacznie cięższe dla żołądka, lecz smażenie ich bez tłuszczu kończy się najczęściej przypaleniem i przywarciem do powierzchni patelni. Jeśli zrobisz je na wodzie, będą lżejsze dla żołądka, a problem z przyklejaniem do patelni zniknie raz na zawsze!

Jajka pasują do tostów, ziemniaków czy fasolki. Produkt jest niskokaloryczny i ma dużo białka, a dodatkowo jest zdrowy i może nas porządnie nasycić. Kolejnym plusem jest szybkość przygotowania, wbijasz jajka na patelnię, a one robią się praktycznie same.

Jajko sadzone
tosty z jajkiem/ fot. Azurita, Getty Images

Jeśli podsmażmy jajka na tłuszczu, mogą się one stać zbyt ciężkie dla naszego żołądka i spowodować ból brzucha oraz nudności. Jeśli przygotujemy je na wodzie, nie będzie w nich ani grama tłuszczu, a smażenie nie wpłynie na ich kaloryczność.

Jak przygotować jajko sadzone na parze?

Jeśli myślisz, że przygotowanie jest długie i wymagające, to powiem Ci z własnego doświadczenia – jesteś w ogromnym błędzie! Musisz przygotować jajko, patelnię oraz odrobinę wody.

Wstaw patelnię na gaz i wlej łyżkę wody. Kiedy ta zacznie wrzeć, wbij jajko i zmniejsz gaz. Podsmażaj do momentu, aż całe białko się zetnie, a żółtko będzie nadal płynne. W międzyczasie dodaj szczyptę soli i pieprzu, by podkręcić jego smak.

jajko sadzone
woda/ fot. Studio Philipinnes

Takie jajko z łatwością zejdzie z patelni, nie ma możliwości, że będzie poszarpane i nieestetyczne. Możesz je podawać na każdy posiłek w ciągu dnia, ale pamiętaj, że smakuje najlepiej tuż po zrobieniu.

Zobacz również:

  • Miniatura:
  • Birdlkportfolio, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli