w

Babcine sposoby na wykorzystanie nadmiaru ciasta z pierogów

Źródło: konstiantynzapylaie

Domowe pierogi są jednym z ulubionych dań Polaków. I mimo, że gospodynie opanowały do perfekcji ich przygotowanie, to i tak często zdarza się, przygotować za mało farszu względem ciasta. Jak wykorzystać pozostały nadmiar ciasta na pierogi?

Ciasto na pierogi musi komponować się z wieloma różnymi farszami. Najczęściej jadamy pierogi z farszem ziemniaczano-serowym, z kapustą, grzybami, szpinakiem, ale też z różnorodnymi owocami i słodkim serem. Uniwersalny smak ciasta sprawia, że nawet jeśli pozostanie nam jego nadmiar, to i tak bez problemu możemy go wykorzystać w innym daniu.

Jak wykorzystać nadmiar ciasta na pierogi?

Kluseczki

Pierwszym pomysłem na wykorzystanie nadmiaru ciasta z pierogów jest sposób praktykowany przez nasze babcie, które robiły z niego pyszne kluski. Kluseczki z ciasta podawano najczęściej z cukrem lub z dodatkiem boczku i smażonej cebulki. Nadmiar ciasta wystarczy rozwałkować i pokroić w paski, a następnie ugotować we wrzącej wodzie. Po ugotowaniu polać podsmażonym boczkiem w wersji wytrawnej lub posypać cukrem w wersji na słodko.

Placuszki

Nadmiar ciasta rozwałkuj i za pomocą szklanki o małej średnicy, wytnij kółeczka. Gotowe kółeczka podsmaż na patelni bez dodatku tłuszczu, aż się zarumienią. Upieczone placuszki podawaj z dżemem, kwaśną śmietaną lub cukrem.

Chruścik 

Z dużej ilości ciasta możesz przygotować pyszny chruścik. Do jego zrobienia potrzebujesz ok. 500 g ciasta na pierogi, dwie łyżki oleju i dwie łyżki skrobi kukurydzianej. Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na prostokąt, a następnie posmaruj tłuszczem i posyp skrobią. Zaczynając od krótszego boku zawiń w rulon i pokrój na ok. 1,5 cm. To samo zrób z drugą częścią ciasta. Ruloniki smaż na głębokim oleju przez ok. 10 sekund. Po wyciągnięciu z oleju chruścik odsącz na ręczniku papierowym i oprósz cukrem pudrem.

Czy ciasto na pierogi można trzymać w lodówce lub mrozić?

Ciasto na pierogi możesz trzymać w lodówce przez cztery dni. Możesz go również zamrozić wykorzystując do tego specjalne woreczki i pojemniki do mrożenia. Dzięki specjalnemu opakowaniu ciasto nie stwardnieje, ani też nie wchłonie zapachów z otoczenia. Jeśli zdecydujesz się zamrozić ciasto musisz go zużyć w przeciągu 4 miesięcy.

  • Miniatura:
  • Źródło: konstiantynzapylaie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.