w

Jak gotować parówki? Ekspert wskazuje najczęstsze błędy podczas gotowania

Jak gotować parówki
bofotolux, Getty Images

Parówek serwowanych na ciepło podobno nie da się zepsuć. Czy na pewno? Jak się okazuje, to jednak możliwe! Znany kucharz podnosi, że większość z nas podgrzewa tę wędlinę w niewłaściwy sposób. Jak przyrządzić parówki, by nie pozbawić ich smaku? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz poniżej.

Parówki przestają być kojarzone z wyrobami najniższej jakości. Obecnie nie ma problemu z zakupem produktów, które charakteryzują się nie tylko dobrym składem, ale i wyśmienitym smakiem. Wiele osób uwielbia je na zimno, a jeszcze więcej – w wersji na ciepło. Okazuje się jednak, że niemal każdy miłośnik parówek przygotowuje je w niewłaściwy sposób. 

Parówek nie należy gotować!

Uwagę na ten kuchenny problem zwrócił Piotr Ogiński – jeden z najpopularniejszych vlogerów kulinarnych w polskim Internecie, znany także z występu w programach „Master Chef” i „Hell’s Kitchen”. Kucharz podkreśla, że proces gotowania, a dokładnie – towarzysząca mu wysoka temperatura, pozbawia parówki smaku. Zubożenie walorów smakowych nie jest jednak jedynym problemem. Pod wpływem wysokiej temperatury wędlina może „eksplodować”. 

Czego jeszcze nie można robić z parówkami?

Jak gotować parówki
parówki/ fot. pabkov Getty Images

Ogiński zaznaczył również, że parówek nie można poddawać pieczeniu i smażeniu. Wynika to z faktu, że ten rodzaj wędliny może zawierać znaczną ilość soli peklowej. O ile temperatura 100 stopni Celsjusza pozbawia parówki smaku, to przekraczająca 130 stopni Celsjusza może sprawić, że zawarte w soli azotany lub azotyny przekształcą się w nitrozoaminy – substancje mogące przyczynić się do rozwoju chorób nowotworowych.

Jak gotować parówki według Piotra Ogińskiego?

Zdaniem kucharza, parówki najlepiej gotować w gorącej wodzie, której temperatura zamyka się w przedziale od 72 do 75 stopni Celsjusza. Będą gotowe do jedzenia, gdy osiągną 60 stopni Celsjusza. Tak przygotowane danie zachowuje pełnię smaku.

Zobacz także te wpisy:

  • Miniatura:
  • bofotolux, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Nadia Nowak

      Nadia to osoba kreatywna i eksperymentująca w kuchni, która ceni sobie dobre, naturalne i zdrowe produkty.
      Instagram / Napisz do Nadii