Wątróbka to specyficzne danie, albo ją kochasz, albo nienawidzisz, rzadko kiedy jest coś pomiędzy. Jeśli jesteś w pierwszym obozie, pewnie zdarzyło Ci się kupić nieświeży produkt. Aby oszczędzić sobie takich sytuacji, warto wiedzieć, jak wybierać doskonałą wątróbkę w sklepie.
Wątróbka to taki magazyn na witaminy. Ma w sobie mnóstwo żelaza, miedzi i cynku, a także witaminy A, D, E.
Dobra wątróbka, czyli jaka?

Jeśli chcesz kupić dobry produkt, spójrz na kolor — powinien być jednolity i ciemnokrwisty. Wątróbka musi być śliska i lśniąca. Jeśli jest szara lub czarna, z pewnością jest zepsuta. Plamy, przebarwienia to kolejny znak ostrzegawczy. Jeśli po usmażeniu produkt ma szary kolor, znaczy, że nie powinniśmy go jeść.
Sprawdź zapach przed zjedzeniem. NIE może być kwaśno-gorzki, oznacza to, że mięso zaczęło się psuć. Woń powinna być delikatna, ledwie wyczuwalna.
Powinniśmy ją przechowywać w szklanym opakowaniu na dolnych pułkach lodówki. Nie psuje się szybko pod warunkiem, że jest świeża.