w

Jak rozpoznać, że wątróbka jest zepsuta? Kilka rad

wątróbka

Wątróbka to specyficzne danie, albo ją kochasz, albo nienawidzisz, rzadko kiedy jest coś pomiędzy. Jeśli jesteś w pierwszym obozie, pewnie zdarzyło Ci się kupić nieświeży produkt. Aby oszczędzić sobie takich sytuacji, warto wiedzieć, jak wybierać doskonałą wątróbkę w sklepie.

Wątróbka to taki magazyn na witaminy. Ma w sobie mnóstwo żelaza, miedzi i cynku, a także witaminy A, D, E.

Sponsorowane

Dobra wątróbka, czyli jaka?

frederique wacquier/Getty Images

Jeśli chcesz kupić dobry produkt, spójrz na kolor — powinien być jednolity i ciemnokrwisty. Wątróbka musi być śliska i lśniąca. Jeśli jest szara lub czarna, z pewnością jest zepsuta. Plamy, przebarwienia to kolejny znak ostrzegawczy. Jeśli po usmażeniu produkt ma szary kolor, znaczy, że nie powinniśmy go jeść.

Sprawdź zapach przed zjedzeniem. NIE może być kwaśno-gorzki, oznacza to, że mięso zaczęło się psuć. Woń powinna być delikatna, ledwie wyczuwalna.

Powinniśmy ją przechowywać w szklanym opakowaniu na dolnych pułkach lodówki. Nie psuje się szybko pod warunkiem, że jest świeża.

Sponsorowane
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli