Spis treści
Herbata z hibiskusa nie tylko pięknie pachnie i wygląda, ale też zawiera wiele cennych składników, które wykazują prozdrowotne działanie. Dlatego też hibiskus nazywany był 'czerwonym złotem faraonów’. Jakie właściwości kryje w sobie ten intensywnie czerwony napój? Odpowiedź znajdziesz poniżej.
Hibiskus- właściwości
Z suszonego hibiskusa można przyrządzić smaczny napar o intensywnym czerwonym kolorze i lekko kwaskowatym smaku. Hibiskus bogaty jest w antyoksydanty, wit. C, błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe, dlatego też napar z hibiskusa wykazuje szereg cennych właściwości dla naszego organizmu. Poznaj 5 najważniejszych:
- Wzmocnienie odporności: Hibiskus pomoże nam zwalczyć i zapobiec infekcjom, a także obniżyć gorączkę.
- Wzmocnienie serca i układu krążenia: Herbata z hibiskusa obniża poziom złego cholesterolu, chroni przed miażdżycą i związanymi z nią chorobami serca.
- Poprawienie trawienia: herbata z dodatkiem hibiskusa łagodzi wzdęcia i problemy żołądkowe, a także wspomaga trawienie, zapobiegając zaparciom.
- Oczyszczenie organizmu: Hibiskus działa moczopędnie, dzięki czemu zmniejsza ryzyko kamieni nerkowych, a także pomaga usunąć niebezpieczne toksyny.
- Pomoc w leczeniu cukrzycy typu 2: herbata z hibiskusa obniża poziom cukru we krwi.
Herbata z hibiskusa- przygotowanie
Aby przygotować herbatę z hibiskusa należy zalać łyżeczkę suszonych kwiatów gorącą, ale nie wrzącą wodą i parzyć ok. 5-10 minut. Do przygotowanego naparu warto dodać: miód, cytrynę lub imbir, aby wzmocnić prozdrowotne działanie naparu. Niestety napar z hibiskusa nie nadaje się dla każdego. Muszą na niego uważać: kobiety w ciąży i karmiące piersią, osoby z niskim ciśnieniem, a także osoby mające problem z płodnością. W przypadku cukrzycy, należy skonsultować picie hibiskusowej herbaty z lekarzem.